Nederlandse Zorgautoriteit


Praktische oplossing knip GGZ van start

07-07-2011

Vanaf 6 juli is het mogelijk voor GGZ-instellingen gelden over te hevelen van de AWBZ naar de Zvw en andersom. Met deze praktische oplossing komt een einde aan de zogenaamde knip in de GGZ. Instellingen zetten steeds meer extramurale trajecten in, waardoor de GGZ in de Zvw geld tekort komt en er geld over blijft voor bedden in de intramurale AWBZ.

Vanaf nu kunnen instellingen met budget schuiven als dat nodig is. Het ministerie van VWS heeft goedkeuring gegeven voor de praktische oplossing die de NZa in maart adviseerde.

In de GGZ zetten instellingen steeds meer extramurale zorg en kortdurende trajecten in. Dit is vaak goedkoper en levert voor de langdurige GGZ extra bedden op. Vroeger was dat geen probleem en kon er met budget geschoven worden. De gehele GGZ viel toen onder de AWBZ. Maar doordat de kortdurende en extramurale GGZ sinds 2008 onder de Zvw vallen en de langdurende intramurale zorg in de AWBZ is gebleven, hebben instellingen budgetproblemen. Er blijft geld over voor bedden in de langdurige GGZ en de geneeskundige GGZ komt geld tekort.

De tijdelijke oplossing, waarbij het met een formulier mogelijk is om geld over te hevelen, gaat met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2011 in en blijft gelden tot het moment dat er prestatiebekostiging in de GGZ wordt ingevoerd of tot het moment dat verzekeraars de uitvoering van de AWBZ op zich nemen.

Overheveling van budget kan tot uiterlijk 15 september met een overhevelingsformulier. Daarop geven instelling en zorgverzekeraar aan welk bedrag moet worden overgeheveld. De beleidsregel en het overhevelingsformulier zijn nu vastgesteld door de NZa en van de website te downloaden.