Gemeente Woudrichem

NIEUWS

Fiets en wandel mee op Brabantse routes

Hoe beleeft een fietser of wandelaar de route die hij aflegt en welke voorzieningen maken de route voor hem of haar aantrekkelijk? Deze vraag staat centraal in een groot onderzoek van VVV Altena Biesbosch, de samenwerkende gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem en de ANWB. Deze week start de werving van fietsers en wandelaars. Doet u mee?

De Brabantse Biesbosch en het Land van Heusden en Altena, is een wijds en groen gebied tussen de grote steden Dordrecht, Gorinchem en Den Bosch. De vergezichten in de polder en de wijdse rivieren gezien vanaf de dijken zijn bij uitstek geschikt voor een mooie fiets- of wandeltocht.

De VVV, gemeenten in het gebied en ANWB hebben de handen ineen geslagen om het gebied nóg aantrekkelijker maken. De mening van fietsers en wandelaars is daarbij onmisbaar. Graag nodigen wij u uit om een of meer routes te wandelen of te fietsen. Onderweg geeft u aan hoe u de route waardeert en met welke voorzieningen u nog meer van dit fraaie gebied zou kunnen genieten. Denk aan picknickbanken of informatie over het gebied op rustplekken onderweg.

Het onderzoek richt zich op recreatieve wandelaars en fietsers. Inwoners van het gebied en recreanten uit de omliggende steden, maar ook `toeristen' uit de rest van Nederland, die in het gebied op vakantie gaan kunnen meedoen.

De wandelroutes zijn tussen de 7 en 18 km en de fietsroutes variëren van 17 tot 42 km, dus ook gezinnen kunnen deelnemen aan de kortere afstanden. Ook bezitters van een electrische fiets zijn van harte welkom.

Tijdens en na het fietsen of wandelen moeten vragen in een routeboekje worden beantwoord. Wie meedoet ontvangt na inzending van het boekje een tegoedbon ter waarde van 10 euro voor een bezoek aan een theetuin of fruitteler aan het gebied. (maximaal 1 bon per huishouden).

Het onderzoek loopt van half juli tot en met september; uiterlijk 1 oktober 2011 wil de ANWB de ingevulde routeboekjes graag retour ontvangen. Daarna zal zij op basis van de uitkomsten de VVV en gemeenten adviseren. Deze gaan er vervolgens mee aan de slag.

Waar lopen de routes?

Er zijn 6 fiets- en 4 wandelroutes. Alle routes zijn rondrij-routes of rondwandelingen en maken gebruik van het fiets- en wandelknooppuntensysteem. U komt dus terug op uw vertrekpunt. Ook kunt u beginnen waar u wilt.

Wandelroutes:


1. Uiterwaarden-wandelroute 7 km

Deze korte wandeling rond Sleeuwijk voert u door de uiterwaarden langs de rivier de Merwede, waar een rijkdom te vinden is in flora en fauna.


2. Wijksche Waard-wandelroute 18 km

Een wandeling vanuit Wijk en Aalburg door polder en uiterwaarden van de Afgedamde Maas, waarbij verstilde dorpen Genderen en Veen de rust in het gebied benadrukken.


3. Bakkerskil en Waarden-wandelroute 12 km

Het boerenland tussen Werkendam en Nieuwendijk geeft een heel ander beeld van de polder. Letterlijk tussen de gewassen lopend krijgt u respect voor alles wat groeit en bloeit.


4. Andel-wandelroute 18 km

Langs de rivier de Alm trekt vooral het werk van de lokale kunstenaars de aandacht in de vorm banken in verschillende uitvoeringen.

fietsers kl

Fietsroutes:


1. Dussen-fietsroute 17 km

Dussen - Peerenboom - Hank - Korn - Dussen

De tocht voert voor een deel langs de Bergsche Maas. Dit gebied lag in WOII in de frontlinie. Gelukkig is er veel moois bewaard gebleven, zoals historische boerderijen.


2. Wijk- en Aalburg-fietsroute 23 km

Wijk en Aalburg - Drongelen - Eethen - Veen - Wijk en Aalburg.

Deze route met mooie vergezichten over de uiterwaarden voert door de diverse dorpen van de gemeente Wijk en Aalburg.


3. Molen-fietsroute 21 km

Werkendam - Uppel Almkerk - Korn - Vierbannen - Nieuwendijk - Werkendam.

Op deze route voert fietst u door Hollands polderlandschap met diverse molens.


4. Uiterwaarden-fietsroute 25 km

Woudrichem - Andel - Uitwijk - Sleeuwijk

De tocht voert door de historische vestingstad Woudrichem en over kronkelende dijken en het fotogenieke dorp Uitwijk.


5. Historisch landschap-fietsroute 25 km

Almerk - Het Pompveld - Babylonienbroek - Dussen- Almerk

Een prachtige tocht langs de loop van de oude rivier De Alm, het bijzondere historische Pompveld en de oudste dijk van de regio.


6. Brabantse Biesbosch-fietsroute 42 km

Ontdek vanuit Werkendam de Biesbosch en het omliggende polderlandschap. Extra leuk: onderweg steekt u met Pontje Steur het Steurgat over.

Meedoen?

Wilt u meedoen aan dit fiets- en wandelonderzoek? Meld u dan aan en beste de routeboekjes op www.anwb.nl/actieve-leden.