Productschap Vis


* Vissen wolhandkrab mogelijk in najaar

Vissen wolhandkrab mogelijk in najaar

Vissen wolhandkrab mogelijk in najaar Beroepsvissers mogen onder strikte voorwaarden het komende najaar op krabben vissen. Het vangstverbod op de aal geldt ook voor 2011, evenals afgelopen najaar. Tijdens deze periode (september tot en met november 2011) is het niet toegestaan om met aalfuiken te vissen. Gedurende deze aankomende periode mag wel op onder meer wolhandkrab en Noordzeekrab worden gevist, mits de aalvistuigen zodanig zijn aangepast dat de aal een ontsnappingsmogelijkheid heeft en een overeenkomst met het Productschap Vis is gesloten.

Dit is besloten door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. In de huidige regelgeving wordt hiertoe een vrijstelling van het verbod om met aalvistuigen te vissen opgenomen. De regeling omvat mogelijke aanpassingen van de aalfuiken. Zowel een beschrijving als foto biedt hierover toelichting. In de uitvoeringsregeling visserij zijn drie verschillende ontsnappingsmogelijkheden toegestaan voor aal, te weten:
* een hoepel in de laatste kub van de fuik met daarin bevestigd een netwerk met een gestrekte maaswijdte van minimaal 60 mm;
* een hoepel in de laatste kub van de fuik met daaraan bevestigd een stuk (dynema)netwerk met een gestrekte maaswijdte van minimaal 60 mm;

* een aan de laatste kub bevestigde speciale langere kub met 2 hoepels met daaraan bevestigd een stuk netwerk met een gestrekte maaswijdte van minimaal 60 mm.

Vissers die in de gesloten periode door willen vissen, moeten een controleovereenkomst met het Productschap Vis sluiten. Deelnemende vissers dienen hiermee onder meer opgave te doen van de locatie waar ze vissen en met hoeveel aangepaste fuiken. Onafhankelijke controleurs worden door het Productschap Vis ingezet voor het uitvoeren van controles. Daarnaast blijven de reguliere controles van de AID om te verifiëren of er geen aal wordt gevangen.

Vissers die tijdens het aalvisverbod willen vissen op krabben moeten de fuiken aanpassen volgens de regeling en de controleovereenkomst invullen en opsturen naar het Productschap Vis.

De bij het Productschap Vis bekende beroepsvissers worden schriftelijk in kennis gesteld over de regeling, de overeenkomst, de bijdrage en de sluitingstermijn voor het opsturen van de overeenkomst.

Let wel, zowel de ondertekende (!) overeenkomst (in 2-voud) als de vereiste bijdrage van EUR 500 dient vóór maandag 18 juli in het bezit / gestort te zijn van het Productschap Vis.

Ingeval schending van de voorwaarden in de regeling als de gesloten overeenkomst wordt geconstateerd, zal het Productschap Vis de overeenkomst eenzijdig ontbinden.

Downloaden:


* Brief aan ondernemers over visserij met aangepaste aalvistuigen voor visserij op krabben d.d. 7 juli 2011

* Overeenkomst Productschap Vis en VISSER inzake toezicht op de visserij met aangepaste aalvistuigen 2011

* Informatie over toegestane vistuigen

* GPS-coördinaten doorgeven voorbeeld Excel-bestand
* Handleiding Google Earth

Zie het origineel