Gemeente Oisterwijk

Boxtel en Oisterwijk zien af van samenwerking Sociale Zaken

De gemeente Oisterwijk en de gemeenten Boxtel en Haaren zien af van samenwerking op het gebied van Sociale Zaken. Tot deze keuze komen de beide partijen na een verkennend onderzoek dat onlangs is afgerond.

De gemeenten Boxtel en Haaren werken al een aantal jaren samen bij de uitvoering van de regelingen op het gebied van Sociale Zaken en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. De gemeente Oisterwijk werkte op dit terrein eerder samen met Goirle, Gilze en Rijen en Dongen. Dit samenwerkingsverband is met ingang van 1 januari 2011 opgehouden te bestaan. Om de kwetsbaarheid van de afdeling terug te brengen en de continuïteit van de dienstverlening te kunnen waarborgen, zijn verkennende gesprekken gevoerd met de gemeenten Boxtel en Haaren.

Bestuursakkoord

Tijdens de looptijd van het onderzoek heeft zich een aantal ontwikkelingen voorgedaan die van invloed zijn op een eventuele samenwerking. Hoewel er argumenten zijn die pleiten voor de samenwerking tussen de genoemde gemeenten, zorgt het bestuursakkoord samen met de organisatieontwikkeling binnen de gemeente Boxtel voor complicaties die zwaarder wegen.

In het bestuursakkoord worden drie omvangrijke decentralisaties aangekondigd die van invloed zijn op het taakveld van Sociale Zaken. Deze decentralisaties gaan gepaard met een omvangrijke bezuinigingstaakstelling. Bij het vormgeven van deze decentralisaties zal samengewerkt moeten worden. Gemeenten krijgen een jaar de tijd om dit van onderaf te regelen. Indien dit niet tot het gewenste resultaat leidt, zal het Rijk de grenzen van samenwerking bepalen.

Mede door het bestuursakkoord is beweging ontstaan in de wil tot samenwerking binnen de diverse regio's. De gemeenten Oisterwijk en Boxtel en Haaren horen niet bij dezelfde regio's. Een samenwerking binnen de regio de Meijerij heeft voor Boxtel en Haaren als voordeel dat wordt aangesloten bij partners waarmee op andere terreinen ook al wordt samengewerkt. Ook Oisterwijk heeft al verkennende gesprekken gevoerd binnen de eigen regio.

De recente ontwikkelingen en de daaruit voortvloeiende complicaties hebben de verschillende gemeenten doen besluiten om een mogelijke samenwerking niet verder uit te werken.