Nederlandse Orde van Advocaten

Scherper toezicht op advocatuur

07-07-2011 | 0 reacties

Een `college van toezicht' wordt straks eindverantwoordelijk voor het toezicht op de advocatuur. Dit onafhankelijke college bestaat uit drie personen die een landelijk en integraal toezichtbeleid gaan ontwikkelen, waaronder ook de controle op witwassen. De toezichthouder rapporteert jaarlijks in het openbaar over zijn werkzaamheden. Dit schrijft staatssecretaris Fred Teeven in een wetsvoorstel en toelichting dat vandaag voor advies naar verschillende instanties is gestuurd. Ook is het voorstel via http://www.internetconsultatie.nl/ opengesteld voor reacties.
De lokale dekens blijven de feitelijke toezichthoudende werkzaamheden uitvoeren. Zij kunnen zelfstandig functioneren, binnen het door het college ontwikkelde landelijk uniforme toezichtbeleid. In uiterste gevallen kan het college hen ontslaan.
Verder kan het college eigen toezichthouders aanwijzen. Dat kunnen andere leden van de raad van een lokale orde zijn of medewerkers van het bureau van het college. In specifieke onderzoeksgevallen kan de expertise van een externe accountant worden ingeschakeld. De Orde is niet te spreken over dit voorstel van Teeven: `De voorstellen zorgen voor een toename van controle van de overheid op de advocatuur. Daarmee komt de onafhankelijkheid van de advocaat onder druk te staan', aldus algemeen deken Jan Loorbach in het .