Veilig Verkeer Nederland

Verleng rijbewijs niet langer automatisch

donderdag, 07 juli 2011

Onvolbrachte oefening tijdens De allerslechtste chauffeur van Nederland Drie vijfde van de Nederlandse automobilisten vindt dat het rijbewijs niet iedere tien jaar automatisch verlengd moet worden. Dit blijkt uit onderzoek dat VVN heeft laten uitvoeren naar aanleiding van het programma De allerslechtste chauffeur van Nederland. VVN pleit al geruime tijd voor een 'leven lang leren' door verkeersdeelnemers.

Een derde van de ondervraagden (34%) vindt dat oudere verkeersdeelnemers van 70+ bij verlenging een test moeten afleggen. Ruim een kwart (28%) is van mening dat iedereen bij verlenging een test af moet leggen.

Theorie- en praktijktest

59% van de ondervraagde automobilisten vindt dat er zowel een theorie- als praktijktest moet komen, als besloten wordt het rijbewijs niet meer automatisch te verlengen. Uit deze tests vloeit een advies voort voor het verbeteren van het rijgedrag.

Eén op de tien ondervraagden vindt dat de tests de vorm moeten hebben van een nieuw rijexamen. Kijkers naar het programma De allerslechtste chauffeur van Nederland zijn vaker van mening dat de tests het karakter van een examen moeten hebben.

Ingesleten gewoontes

VVN meent dat het leren niet stopt met het behalen van het rijbewijs. Zeker voor hen die al langer in het bezit zijn van een rijbewijs, geldt dat veel regels veranderd en verkeerde gewoontes ingesleten zijn. VVN pleit daarom voor periodieke herhalingscursussen. Het ziet het verlengen van het rijbewijs als goed moment om rijvaardigheid en kennis tegen het licht te houden.

Lees het volledige persbericht.
Zie het origineel