Haagse Hogeschool


Halo Motorcycles wint Rabo Studenten Innovatieprijs

Rolf van der Heide heeft de 10 ^e editie van de Rabo Studenten Innovatieprijs gewonnen met zijn Halo Motorcycles . De prijs wordt door Rabobank Den Haag en omgeving aan de meest innoverende student van de minor Ondernemen en Innoveren van De Haagse Hogeschool uitgereikt om ondernemerschap en innovatie in de regio te stimuleren. De minor is in 2005 door het lectoraat Ondernemen en Innoveren en de bank opgezet.

De winnaar
Rolf van der Heide is derdejaars student aan de deeltijdopleiding voor Management, Economie en Recht (MER) van De Haagse Hogeschool en volgde de minor Ondernemen en Innoveren.

âVoordat ik aan de MER ging studeren heb ik een technische opleiding gedaan. Ik ben dus een beetje een techneut die zijn hobby, het ontwerpen en bouwen van motorfietsen, commercieel wil benutten. Mijn opleiding, maar zeker ook de minor Ondernemen en Innoveren, heeft me geleerd breder te kijken. Een idee slaagt niet vanzelf omdat het een goed idee is, maar je moet ook kijken naar de markt en nadenken over promotie en marketingâ, aldus Rolf. âHet winnen van deze prijs geeft me erkenning, een extra stimulans.â

De 25-jarige deeltijdstudent MER ontwikkelde voor de minor Ondernemen en Innoveren een idee voor een kunststof motorfietsframe en wil binnen vijf jaar vijfhonderd motorfietsen met een kunststof frame en voorvork hebben verkocht. Dat maakt het voertuig minder zwaar, waardoor het een lager brandstofverbruik heeft. Daarnaast geeft het designers meer vormvrijheid en kan er makkelijker worden ingespeeld op specifieke wensen van de klant.

De jury, bestaande uit voorzitter Ineke Kolijn van de Rabobank, Rien den Hartog van Lucro Accountancy en Bert Wams van de Kamer van Koophandel heeft de drie geselecteerde plannen beoordeeld op vier criteria: innovativiteit, haalbaarheid, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en presentatie. De jury vond dat het plan Halo Motorcycles van Rolf van der Heide op de vier criteria het beste scoorde. Wams: âHet was een moeilijke keuze, omdat we drie zeer uiteenlopende ideeën moesten beoordelen. Maar op meerdere criteria vonden wij het idee van Rolf toch het beste. Het is volgens ons haalbaar en vooral op technisch vlak zeer innovatief.â Rolf ontving een cheque van 1500 euro van de Rabobank.

De Rabo Studenten Innovatieprijs

Nederland loopt achter op het gebied van innovatieve producten en diensten. Het gebrek aan innovatiekracht is een probleem voor het Nederlandse bedrijfsleven. Naast bestaande bedrijven zijn ook studenten belangrijke, nieuwe innoverende ondernemers. âVia de minor Ondernemen en Innoveren leren de studenten niet alleen heel veel over ondernemerschap, maar kunnen ze ook hun droom waarmaken. Studenten krijgen zo de kans om hun talenten volledig te ontplooienâ, zegt Saskia Harkema, lector Ondernemen en Innoveren van De Haagse Hogeschool. âStudenten met kennis en ervaring op het gebied van ondernemen en innoveren zijn een aanwinst voor het Nederlandse bedrijfsleven.â De samenwerking van De Haagse Hogeschool met de Rabobank op dit gebied is uniek en waardevol. âDe winnaars krijgen niet alleen een mooi geldbedrag, zij ontvangen ook de juiste begeleiding van de Rabobank bij het starten van hun bedrijf.â

Het lectoraat Ondernemen en Innoveren

Het lectoraat Ondernemen en Innoveren van De Haagse Hogeschool wordt door de gemeente Den Haag ondersteund bij het opzetten van projecten. Onder de naam âInnovatie en Ondernemers Collegeâ werkt het lectoraat aan het samenspel tussen onderzoek en innovatie, onderwijs en omgeving, door het vertalen van onderzoeksresultaten in onderwijsprojecten en in diensten en producten. Rabobank Den Haag en omgeving is één van de business partners van het lectoraat en stimuleert op diverse manieren ondernemerschap en innovatie in de Haagse regio.