Gemeente Rotterdam


Wethouder De Jonge speelt taalspel bij kinderdagverblijf de Dondersteen

Rotterdam wil de ontwikkelingskansen van nul- tot vierjarigen vergroten door de kwaliteit van peuterspeelzalen en kinderdagverblijven verder te verbeteren. Zo gaat de stad ondernemers met een kwalitatief goed plan beter op weg helpen, kunnen ouders voor meer informatie over opvangvoorzieningen terecht bij een digitaal loket en wordt strenger opgetreden bij overtredingen. Wethouder Hugo de Jonge (onderwijs, jeugd en gezin) presenteerde de maatregelen vandaag tijdens een werkbezoek aan kinderdagverblijf De Dondersteen.

Werken aan kwaliteit
Wethouder De Jonge: "Ouders in Rotterdam moeten kunnen rekenen op een goede en veilige opvangvoorziening voor hun kinderen. Dat betekent dat we samen met kinderopvangorganisaties alles op alles zetten om kinderen in deze stad een goede start te kunnen laten maken." Zo moeten medewerkers in de kinderopvang voldoen aan minimale eisen voor de beheersing van de Nederlandse taal. Indien ze niet voldoende taalvaardig zijn, zorgen de leidster en de werkgever voor een verbetering van het taalniveau. Daarnaast houdt de gemeente toezicht op het naleven van wet- en regelgeving en treedt op als het nodig is. Om sneller te kunnen optreden bij overtredingen die direct de kwaliteit van de kinderopvang beïnvloeden, kan de gemeente voortaan direct een boete opleggen.

Meer kinderopvangplekken
Een deel van de Rotterdamse ouders kan voor de opvang van hun kinderen onvoldoende terecht bij een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of een buitenschoolse opvang (BSO). Ondanks een forse stijging van het aanbod de afgelopen jaren is er nog steeds sprake van een wachtlijst voor kinderopvang. Om de wachtlijsten aan te pakken heeft Rotterdam, samen met zeven steden, afspraken gemaakt met het Rijk om de wachtlijsten op te heffen en de belemmeringen, die de markt in de weg staan om een kinderopvang te realiseren, zoveel mogelijk weg te nemen.

Digitaal loket
Rotterdam ontwikkelt één digitaal loket waar ouders, kinderopvanghouders en werknemers terecht kunnen voor informatie over de kinderopvang, zoals kinderopvanglocaties, programma's die aangeboden worden en aanmeldinformatie. De gemeente Rotterdam gaat belemmeringen die ondernemers in de weg staan om een kinderopvang te realiseren zoveel mogelijk wegnemen. Via het digitale loket krijgen ondernemers sneller inzicht in de bestaande mogelijkheden voor huisvesting. Daarnaast worden instellingen voor kinderopvang beter in staat gesteld om het aantal plaatsen uit te breiden. Rotterdam gaat de verschillende vergunningsprocedures voor kinderopvanginstellingen verbeteren en efficiënter inrichten.