Gemeente Roerdalen


Voorzieningenbeleid Gemeente Roerdalen: Focus op multifunctionele kwaliteit

Twee multifunctionele voorzieningen van hoge kwaliteit in iedere kern. Zo wil de gemeente Roerdalen, met het oog op de afnemende bevolkingsomvang en vergrijzing, ook in de toekomst de sociale samenhang garanderen. Dit voorstel is de rode draad van de Kadernota Voorzieningenbeleid. Op donderdag 7 juli neemt de gemeenteraad van Roerdalen een besluit over het nieuwe voorzieningenbeleid.

Wethouder Teuwen: "Nieuw beleid moet ervoor zorgen dat Roerdalen ook de komende decennia een prettige gemeente blijft met goede voorzieningen. Met kernen waar kinderen kunnen spelen, waar jongeren elkaar ontmoeten en waar ouderen een rol van betekenis hebben in de lokale gemeenschap. Waar mensen zelf, met elkaar, initiatieven nemen op allerlei gebied. Met dit doel voor ogen hebben we in de Kadernota Voorzieningenbeleid een nieuwe koers voorgesteld. We willen multifunctionele voorzieningen van hoge kwaliteit. Multifunctionaliteit moet leiden tot synergie en samenwerking van burgers, verenigingen, instellingen en hun activiteiten. Verouderde accommodaties nemen we onder de loep. Waar mogelijk worden ze verbouwd en aangepast aan de wensen en eisen van deze tijd. Maar er zullen ook gebouwen gesloten worden."

Onder druk
Ieder dorp dezelfde voorzieningen voor iedere doelgroep. Dat was tot op heden het principe waarmee de gemeente de voorzieningen in stand probeerde te houden. Maar Roerdalen staat de komende jaren voor een enorme opgave: het aantal inwoners neemt behoorlijk af en de bevolking veroudert, zo laten alle statistieken en voorspellingen zien. Dit heeft voor een plattelandsgemeente grote gevolgen. Nu al staan accommodaties gedeeltelijk leeg. Minder inwoners betekent ook minder bezoekers en gebruikers van voorzieningen in de dorpskernen. Bovendien krijgt de gemeente aanzienlijk minder geld van de rijksoverheid. Met minder geld moet gezorgd worden dat de leefbaarheid in de gemeente en in de kernen op peil blijft. Ook in de toekomst.

Besluitvorming gemeenteraad
Het afgelopen jaar hebben inwoners en verenigingen uit Roerdalen hun mening gegeven over de samenstelling van het toekomstige voorzieningenbeleid. Dat gebeurde door verenigingen te enquêteren, door middel van een onderzoek via het bewonerspanel en tijdens de zogenaamde dorpsgesprekken die in iedere kern hebben plaatsgevonden. Tijdens deze dorpsgesprekken is een Klankbordgroep geformeerd van mensen uit alle kernen van de gemeente. Deze Klankbordgroep heeft met de wethouders Nijskens en Teuwen gewerkt aan de kadernota Voorzieningenbeleid Roerdalen. Op donderdag 7 juli bespreekt de gemeenteraad deze Kadernota. De vergadering start om 19.30 uur in het (vernieuwde) gemeentehuis aan de Schaapsweg 20 in Sint Odiliënberg.

Laatst bijgewerkt op 07-07-2011