Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van donderdag 7 juli

Noord-Holland Noord, 07-07-2011 o 14.30 uur

Overschrijding van 112 km/u

Oterleek, woensdag 6 juli

Een 31-jarige motorrijder uit Zwaag raakte woensdagmiddag zijn rijbewijs kwijt. De man reed met 172 km/u op de Lange Molenweg. Op deze weg geldt een maximum snelheid van 60 km/u. Door de overschrijding met 112 km/u raakte de motorrijder zijn rijbewijs kwijt.

50 km/u te hard

Slootdorp, woensdag 6 juli

Een 26jarige automobilist uit Purmerend raakte woensdag zijn rijbewijs kwijt toen hij op de Slootweg reed met 130 km/u. Op deze weg geldt een maximum snelheid van 80 km/u. De man moest zijn rijbewijs inleveren.

Let op uw fiets!

Fiets gestolen? Dat kunt u kunnen voorkomen!

Noord-Holland Noord, donderdag 7 juli

Diefstal van fietsen is een van de prioriteiten van de politie. En de aanpak levert resultaten op: minder diefstallen en meer verdachten. De afgelopen weken controleerde de politie extra op gestolen fietsen in Alkmaar, Heerhugowaard, Castricum en Heiloo.

Aangifte doen? Altijd!

Van fietsdiefstal wordt nog steeds het meest aangifte gedaan van alle incidenten. In 2010 deden in Noord-Holland Noord 4901 personen aangifte van fietsdiefstal. Een duidelijke verbetering van 14% bij 2009 toen nog 5719 personen aangifte deden. Het werkelijke aantal ligt hoger, want veel mensen nemen niet de moeite om een diefstal bij de politie te melden. Dat is jammer, want dan is het zeker dat deze fietsen niet meer bij de rechtmatige eigenaar terug komen. De politie is echter niet de enige die iets kan doen aan fietsdiefstallen. Vooral fietseigenaren zullen zich bewust moeten zijn van hun eigen verantwoordelijkheid als zij met hun rijwiel op pad gaan.

Controle hotspots

Om iets aan het probleem te kunnen doen, controleert de politie bij zogenaamde hotspots: plaatsen waar veel diefstallen voorkomen, zoals het station, het winkelcentrum, in het uitgaansgebied en bij scholen. Maar daarmee is het probleem niet opgelost. Belangrijk is dat er alles aan wordt gedaan om fietsdiefstal te voorkomen. Ook vlakbij huis en uit schuurtjes worden fietsen gestolen.

In Alkmaar en Heerhugowaard en ook in Castricum en Heiloo hebben politiemensen de laatste weken actief op hotspots, met name in de winkelgebieden en stations, gecontroleerd. Bij deze controles werd gebruik gemaakt van de DPC Readers, waarmee direct een fiets kan worden gecontroleerd of deze als gestolen staat gesignaleerd. Mensen die op een gestolen fiets reden werden daarbij aangehouden. In totaal werden er 13 verdachten aangehouden. De meeste verdachten waren minderjarig. Vaak bleken de ouders de gestolen fiets te hebben gekocht voor hun kind, en moesten ook zij op het politiebureau als verdachte worden verhoord. De politie nam de fietsen in beslag.

Stopheling.nl

Vaak blijken mensen een fiets tweedehands te hebben gekocht. De vraag is dan hoe je kunt weten of het om een gestolen fiets gaat. Dat kun je niet altijd. Maar over het algemeen geldt dat als de prijs te mooi is om waar te zijn, dit in de praktijk ook zo is. Vanaf maart dit jaar kun je ook via de website www.stopheling.nl nazoeken of een fiets als gestolen geregistreerd staat.

Voorkomen

Een van de oorzaken van het grote aantal fietsdiefstallen is de manier waarop de eigenaren met hun rijwiel omgaan. Vaak worden fietsen ergens neergezet zonder deugdelijk slot of zonder dat ze goed zijn afgesloten. Slachtoffers die aangifte komen doen, blijken vaak niet meer te weten dan de kleur en of het een dames- of herenfiets was. Voor de politie is het lastig zoeken als u geen merk, het type en het framenummer kent. Daarnaast is het bijna onmogelijk een gevonden fiets terug te brengen naar de eigenaar als er geen gegevens van die fiets bekend zijn. Daarom het advies om de gegevens van uw fiets te noteren. Soms staat dat op een aankoopbewijs. Zo niet, schrijf dan het merk, het type, de kleur en het framenummer op, in bijvoorbeeld uw agenda. Ten tweede: doe bij diefstal van uw fiets altijd aangifte. De eenvoudigste manier om aangifte te doen is via internet. Kijk hiervoor op www.politie.nl. Natuurlijk kunt u ook eerst naar het politiebureau bellen voor een afspraak voor een telefonische aangifte. Bel daarvoor met het algemene nummer 0900-8844 (lokaal tarief). Of ga bij een politiebureau langs om aangifte te doen. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat u probeert een diefstal te voorkomen door een goed slot te gebruiken en de fiets op een veilige plaats te zetten.

Preventietips in Hoorn: zaterdag 9 juli a.s.

Zaterdag 9 juli a.s.is er van 09.00 tot 16.00 uur een promotieteam van het Landelijk Centrum tegen fietsendiefstal in de binnenstad van Hoorn aanwezig. Zij geven u tips over het voorkomen van diefstal van uw rijwiel.

Belangrijke tips:


- Goede sloten beperken de kans op diefstal. Haal het slot zowel door het frame als door het wiel.


- Een postcode in het frame maakt de kans op opsporing groter.


- Maak waar mogelijk gebruik van een bewaakte stalling of maak de fiets vast aan een stevig voorwerp.


- Koop een fiets alleen bij de vakhandel, het risico is anders groot dat u eigenaar wordt van een gestolen fiets die u later terug dient te geven!


- Controleer het framenummer van een tweedehands fiets op www.stopheling.nl.


- Is er geen bewaakte fietsenstalling voorhanden, zet uw fiets dan bij een terras, bushalte of andere plek waar veel wachtende mensen zicht op hebben.


- Zet uw fiets, brommer of scooter 's avonds of 's nachts niet op een onverlichte plaats.


- Als u uw fiets, brommer of scooter in uw schuur of berging zet, zorg dan voor een goed slot op die deur.


- Laat geen waardevolle spullen achter in fietstassen.

Met tas de bosjes in

Alkmaar, donderdag 7 juli

Een 25-jarige man uit Alkmaar werd donderdagochtend rond 11.00 uur aangehouden op de Lorreinenlaan. Een agent zag de man met een tas de bosjes in gaan. Toen de agent hem vroeg wat hij ging doen, gaf de man aan dat hij wilde gaan zonnen. In de tas die hij bij zich had bleek gestolen kleding te zitten. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Fietster gewond bij aanrijding

Alkmaar, donderdag 7 juli

Een 66-jarige fietster uit Alkmaar raakte donderdagmiddag rond 13.45 uur gewond bij een aanrijding op de Kanaalkade. De vrouw kwam uit de Pater Nosterstraat en stak plotseling de Kanaalkade over. Een 29-jarige automobilist uit Alkmaar probeerde de fietster nog te ontwijken. Hij kwam met zijn auto op de stoep terecht, maar kon niet voorkomen dat hij de fietster met zijn spiegel raakte. De vrouw kwam hierdoor ongelukkig ten val. Zij liep een hoofdwond op en werd ter controle overgebracht naar het ziekenhuis.