Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland


Is uw dakdoorvoer geschikt of ongeschikt voor uw openhaard? donderdag, 07 juli 2011 12:55

Een paar weken geleden werd post Doetinchem van Brandweer Achterhoek West gealarmeerd voor een schoorsteenbrand. Op zich niets bijzonders want de elf posten binnen Achterhoek West worden hier vaak voor gealarmeerd. Maar de manier waarop de brand ontstond maakte deze schoorsteenbrand wél bijzonder.

Ontstaan

Een schoorsteenbrand kan ontstaan doordat de aanslag in het schoorsteenkanaal in brand vliegt. De aanslag vormt een dikke laag zeer brandbaar Creasoot; onverbrande deeltjes die zich tegen de schoorsteen afzetten en aankoeken tot een teerachtige substantie. Het komt echter ook nog al eens voor dat de brand zich niet ín maar buiten het schoorsteenkanaal bevindt. Bijvoorbeeld in de kapconstructie.

Dit kan ontstaan doordat er brandbare producten (bijvoorbeeld hout) in of tegen het schoorsteenkanaal zijn aangebracht. Balken, panlatten en dakplaten moeten minimaal 50 mm vrij liggen van het rookkanaal. Als de kachel gestookt wordt ontgassen deze brandbare producten namelijk.

Anders

De schoorsteenbrand in Doetinchem was ook een brand in de kapconstructie. De dakdoorvoer was in dit geval van aluminium en is op de bewuste avond gesmolten. Door de ontstane opening hebben de warme rookgassen de dakconstructie ontstoken. Het blijkt dat in de jaren 70 deze aluminium dakdoorvoeren veel gebruikt zijn op schoorstenen bedoeld voor gaskachels. De rookgassen van gaskachels zijn echter veel kouder dan de rookgassen van houtkachels en openhaarden. Wordt zo'n dakdoorvoer dus gebruikt voor een houtkachel of openhaard dan kan die doorvoer de hitte niet aan.

Tip

Woont u in een huis uit de jaren '70 waar tijdens de bouw een schoorsteenkanaal is aangebracht? Dan is het verstandig om dit kanaal te laten controleren op de geschiktheid voor een houtkachel of openhaard. Uiteraard is het voor elke woning met een schoorsteenkanaal aan te bevelen zelf te checken waaruit het kanaal is opgebouwd. U kunt altijd uw leverancier vragen om een certificaat voor geschiktheid voor een houtkachel.

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen dan kunt u contact opnemen met Brandweer Achterhoek West, telefoonnummer 0314 639900. Het team Risicobeheersing kan u verder helpen.