Grafische Bedrijfsfondsen



PGB weer uit kortetermijnherstel (juli 2011)

De dekkingsgraad van PGB is voor de derde achtereenvolgende keer aan het einde van een kwartaal boven de kritische grens van 105% uitgekomen. Eind juni 2011 bedroeg de dekkingsgraad 113%. Het kortetermijnherstelplan is met ingang van 30 juni 2011 niet meer van toepassing. Dat moest het fonds in 2009 opstellen omdat zijn vermogen onder het wettelijk vereiste minimum terecht was gekomen. Het lange- termijnherstelplan geldt nog wel tot de dekkingsgraad het niveau van ongeveer 120% heeft bereikt.

Pensioenfondsen zijn wettelijk verplicht om reserves aan te houden. Een reserve van ongeveer 5% van het vermogen voor algemene risicoâs en daarboven nog een buffer om schommelingen in de beleggingen te kunnen opvangen. De minimale dekkingsgraad voor PGB zou ongeveer 120% moeten zijn. Onder die grens moet van De Nederlandsche Bank een herstelplan worden opgesteld. Daarin wordt aangegeven hoe het fonds weer op het vereiste niveau denkt te komen. Binnen 3 jaar boven de circa 105% (kortetermijnherstelplan) en binnen 15 jaar boven de circa 120% (langetermijnherstelplan.
De dekkingsgraad van PGB stond eind 2008 op 97%. Daarom moest zowel een plan voor de korte als voor de lange termijn worden opgesteld. Het fonds heeft toen besloten om de premie te verhogen, tijdelijk geen toeslagen te verlenen en meer zekerheid en stabiliteit in het beleg- gingsbeleid aan te brengen. Verder zou jaarlijks worden nagegaan of aanvullende maatregelen nodig waren, waaronder in het uiterste geval het verlagen van de pensioenen.

Financiële positie verbeterd
Het fonds is er nu in geslaagd om drie achtereenvolgende kwartalen af te sluiten met een dekkingsgraad boven de 105%. Het kortetermijnplan kan daardoor nu officieel worden inge- trokken. De genomen herstelmaatregelen blijven wel van kracht omdat ze ook voor het herstel op lange termijn van belang zijn. De directe dreiging van aanvullende maatregelen valt echter weg.
Hoe de pensioenen zich de komende jaren zullen ontwikkelen, kan niemand met zekerheid zeggen. Er bestaat onzekerheid over de economische ontwikkelingen op korte en middellange termijn. Het fonds was al eerder uit het kortetermijnherstel geklommen, maar raakte aan het einde van een nieuw kwartaal weer onder de 105%. In dat geval moet een nieuw korte- termijnherstelplan worden opgesteld.

Toeslagverlening
Als gevolg van het intrekken van het kortetermijnherstelplan zou PGB ook de toeslagverlening theoretisch (gedeeltelijk) weer kunnen hervatten. De Nederlandsche Bank staat dat toe zolang het fonds door het verlenen van toeslagen niet onder het vereiste minimumniveau uitkomt en
het langetermijnherstel zich volgens plan ontwikkelt. Op grond van de eigen Richtlijn Besluitvorming Toeslagverlening kan PGB pas vanaf een dekkingsgraad van 120% weer toeslagen verlenen. Het fonds overweegt om deze grens te verlagen naar 115% en neemt daarover in de tweede helft van 2011 na overleg met de deelnemersraad een beslissing.

Collectieve waardeoverdracht
Tot slot ontstaat er ook weer ruimte om een collectieve waardeoverdracht uit te voeren. Van
een collectieve waardeoverdracht is sprake als werkgevers of bedrijfstakken veranderen van pensioenuitvoerder en het vermogen, de aanspraken en uitkeringen willen overdragen aan de nieuwe pensioenuitvoerder. Voor individuele waardeoverdrachten (als werknemers individueel van werkgever veranderen) geldt dat beide pensioenfondsen een dekkingsgraad hebben van minimaal 100%.