Openbaar Ministerie

Honderden gestolen paspoorten in beslag genomen

7 juli 2011 - Landelijk Parket

Valse en gestolen documenten

De Koninklijke Marechaussee heeft de afgelopen maanden meer dan 400 valse of gestolen paspoorten en andere (reis)documenten in beslag genomen. Deze documenten waren afkomstig uit een groot aantal landen, waaronder Polen, Duitsland, Frankrijk, Israel, Griekenland, Nederland, Groot-Brittannië, de Scandinavische landen en de Baltische staten.

De inbeslagnemingen zijn gedaan in een opsporingsonderzoek naar criminele organisaties, die zich internationaal bezig houden met mensensmokkel en documentenfraude. De paspoorten zijn gebruikt om illegalen de Europese Unie binnen te smokkelen.

Met een Europees arrestatiebevel is in februari 2011 op de luchthaven Zaventem in Brussel een 56-jarige Nederlander aangehouden. Tijdens zijn aanhouding bleek hij in het bezit van 106 valse en/of gestolen paspoorten en andere (reis)documenten. Hij stond op het punt in een vliegtuig naar Turkije te stappen. Bij doorzoeking van de woning van de verdachte in Purmerend zijn nog eens 161 valse en/of gestolen documenten aangetroffen. De man is na zijn aanhouding overgeleverd aan de Nederlandse autoriteiten.

De Brigade Recherche en Informatie van het District Noord-Oost van de Koninklijke Marechaussee doorzocht de afgelopen maanden meer dan tien woningen en verrichtte een tiental aanhoudingen. Daarbij zijn meer dan 400 gestolen of vervalste paspoorten en verblijfsdocumenten aangetroffen. Bovendien zijn zo'n 150.000 euro aan crimineel vermogen en veel waardevolle sieraden in beslag genomen. Ook is in enkele woningen een werkplaats met professionele apparatuur om valse paspoorten te maken aangetroffen. Het Openbaar Ministerie wil het wederechtelijk verkregen voordeel bij de verdachten ontnemen.

Er zitten nog vijf verdachten in voorlopige hechtenis. Drie van hen uit Amsterdam staan op 18 juli terecht in een proforma zitting bij de rechtbank Rotterdam. Van de verdachte uit Purmerend heeft de rechtbank op 9 juni de voorlopige hechtenis verlengd. In september is in deze strafzaak een volgende proforma terechtzitting. Het onderzoek naar de documentenfraude staat onder leiding van het Landelijk Parket.