Nederlandse Tafeltennisbond


Negen paralympische tafeltennissers naar Europese kampioenschappen 7-7-2011

De technische staf van de Nederlandse Tafeltennisbond (NTTB) heeft negen spelers geselecteerd voor de Europese kampioenschappen paralympisch tafeltennis in het Kroatische Split. De EK zijn van 22 t/m 30 oktober.

Ronald Vijverberg is één van de Oranjespelers die aan de EK gaan deelnemen. (FOTO: © Henk Hommes / NTTB)

Titelverdedigster en regerend wereldkampioene Kelly van Zon is het boegbeeld van de ploeg bij de dames. Ook bij de heren nemen drie mondiale gouden medaillewinnaars namens Oranje deel: Tonnie Heijnen, Gerben Last en Ronald Vijverberg.

Van Zon kroonde zich in 2009 (Genua, Ita) voor het eerst tot Europees kampioene. Een jaar daarvoor wist ze bij de Paralympische Spelen in Beijing al het brons te veroveren in het enkelspel. Afgelopen najaar pakte ze in het Zuid-Koreaanse Gwangju haar eerste wereldtitel. De 23-jarige Dongense voert bovendien al meer dan twee jaar de wereldranglijst aan.

De andere Nederlandse dame in klasse 7 is Wendy Schrijver die in 2011 al zeven keer een gouden medaille won in het enkelspel of landentoernooi bij internationale toernooien. Ook namens Oranje komen Daniëlle de Jong (klasse 9) en Anthira van Wensveen (klasse 10) in actie bij de EK.

Heijnen, Last en Vijverberg wonnen al EK-goud (2007) en WK-goud (2010) in het landentoernooi bij de heren. Last is bovendien de hoogst genoteerde Europeaan op de wereldranglijst en heeft dus op papier ook uitstekende kansen op een enkelspelmedaille in klasse 9. Hij heeft bovendien samen met Heijnen paralympisch goud (2004) achter zijn naam staan in het landentoernooi.

De 14-jarige Bas Hergelink gaat ook zijn eerste paralympische EK spelen in klasse 10, voor staanders met een lichte lichamelijke handicap. Uniek is dat jeugdspeler uit Deventer deze zomer ook deelneemt aan de reguliere EK-jeugd in het Russische Kazan. De vijfde en laatste Nederlandse deelnemer bij de heren is Jean-Paul Montanus (klasse 7).

Bondscoaches van de paralympische tafeltennissers zijn Lumen Dekker en Johan Lieftink. Als fysiotherapeut gaat Bart van der Meulen mee.

Tweet

NTTB/HH