Milieudienst Rijnmond

Overheidstoezicht en eigen verantwoordelijkheid bedrijven

07.07.2011 14:00
DCMR communicatie en informatie

Bedrijfsleven en overheid hebben elkaar nodig om milieurisico's te verminderen en incidenten terug te dringen. Dat was één van de conclusies uit een debat tussen bedrijfsdirecteuren van de grote industrie, verschillende inspectiediensten en het Openbaar Ministerie op woensdagmiddag 29 juni bij de DCMR. Discussie vond plaats hoe rollen te verdelen zodat het verminderen van milieurisico's en incidenten efficiënt en effectief gebeurt. En of je elkaar dan vertrouwt in elkaars rol.

De DCMR en Rijkswaterstaat organiseren jaarlijks een debat met bedrijfsleven. "`Overheidstoezicht en eigen verantwoordelijkheid van bedrijven' is ons thema vanmiddag" zo opende Jan van den Heuvel, directeur DCMR Milieudienst Rijnmond, het debat 2011 afgelopen woensdagmiddag 29 juni bij de DCMR in Schiedam. Wethouder Jeannette Baljeu van Rotterdam trapte af.

Duurzame omgeving

Jeannette Baljeu onderstreepte als wethouder Haven, Verkeer en Regionale Economie van Rotterdam het belang van de bedrijvigheid in de Rotterdamse haven. Ze wil in haar rol als wethouder de bedrijven ondersteunen. Daarnaast vertegenwoordigt ze de samenleving en is er naast een economisch sterke haven ook een duurzame omgeving nodig. Daarom vraagt ze bedrijven investeringen te doen ten behoeve van de veiligheid en milieu. Baljeu: "Zo kunnen we in de haven blijven wonen en werken."

Premium class

Annemarie van der Rest, safety manager Shell Nederland, is groot voorstander van gecombineerde inspecties van verschillende inspectiediensten. Van der Rest: "Verder moet het toezicht gebaseerd zijn op risico's, waarbij gebruik wordt gemaakt van de gegevens die de bedrijven hebben." De inspecteur en inspectiedienst moeten deskundig zijn. Om als bedrijf `premium class' te kunnen zijn, is de attitude van het management van het grootste belang. Indien de leider van het bedrijf niet het voorbeeld geeft, zal dat invloed hebben op de cultuur van bedrijf. Andere belangrijke pijlers voor een premium class bedrijf zijn een werkend management systeem en technische integriteit.

Vertrouwen, geen blind vertrouwen

Bedrijfsdirecteuren, vertegenwoordigers van verschillende inspectiediensten en het Openbaar Ministerie (OM) gingen met elkaar in debat. Het debat ging onder andere over vertrouwen hebben in elkaar. De meerderheid van de aanwezigen gaat uit van vertrouwen in elkaar. Geen blind vertrouwen uiteraard. De overheid blijft eisen stellen en deze controleren. En het bedrijfsleven vraagt een excellente overheid met deskundige inspecteurs.

Efficiënt en effectief toezicht

De termen afgestemd toezicht, systeemgericht toezicht en risicogericht toezicht lijken te zijn ingeburgerd. Bedrijfsleven en overheid beslissen samen hoe het toezicht efficiënt en effectief kan worden ingericht. En wie dan welke rol heeft. Focus ligt primair op het verminderen van milieurisico's, secundair op het verminderen van toezichtlast aan de bedrijfskant. Handhaving blijft primair een taak van de overheid, aldus het aanwezige bedrijfsleven. Het naleven van wet- en regelgeving blijft een verantwoordelijkheid van het bedrijfsleven zelf.

Onafhankelijkheid, kwaliteit en vertrouwen

Oud-voorzitter van de DCMR en oud-gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland Erik van Heijningen keek terug op de DCMR en zijn werk als voorzitter. Van Heijningen: "De DCMR is voor mij samen te vatten in drie woorden: onafhankelijkheid, kwaliteit en vertrouwen." De onafhankelijkheid van de DCMR is noodzakelijk ter bescherming van de klagende buurman, maar ook ter bescherming van het bedrijf. Een lastige tegenhanger van die onafhankelijkheid is de juridisering, hetgeen de besluitvaardigheid niet ten goede komt. Van Heijningen: "Ik ben me bewust van de noodzaak van regels, handhaving en toezicht maar het moet niet te ver gaan. Gelukkig weet de DCMR dankzij haar kwaliteit zich te redden uit de brei aan regels."

Maatschappelijk belang

Erik van Heijningen gaat uit van vertrouwen. Ook de keren waarin hij langdurige verbetertrajecten met bedrijven tijdens een kopje koffie heeft besproken. Daarbij is vertrouwen belangrijk. Op die manier kunnen zaken zoals kleine incidenten en overtredingen worden opgelost en aangepakt zonder tussenkomst van het OM. "Het neemt niet weg dat juist de onafhankelijkheid van het OM een groot goed is en dat het OM optreedt waar het belangrijk is voor de samenleving zoals bij grote overtredingen en/of situaties met een maatschappelijk belang": besluit Van Heijningen.