Milieudienst Rijnmond

Jaarverslag 2010 uit: DCMR trots op milieudoelenaanpak

07.07.2011 15:00
DCMR communicatie en informatie

De DCMR heeft een vorm van toezicht, de milieudoelenaanpak, ontwikkeld. En dat zet zoden aan de dijk. Scholen, kantoren, supermarkten en zorginstellingen verminderen hierdoor hun milieubelasting aanzienlijk. In het vandaag verschenen algemeen jaarverslag van de DCMR Milieudienst Rijnmond, te vinden op de DCMR website, vertelt DCMR medewerker Christian de Laat dat deze bedrijfstakken uit het Rijnmondgebied vanaf 2012 elk jaar 5 procent minder energie verbruiken. Dit komt overeen met het energieverbruik van zo'n 28.000 huishoudens.

Grootste milieueffect

"Waar valt het meest te halen op het gebied van luchtkwaliteit, geur en energiebesparing? Dat is waar het om gaat bij de milieudoelenaanpak", legt Christian de Laat, themabeheerder bij de DCMR van Milieudoel Energie, uit in het algemeen jaarverslag. Jarenlang bezochten de toezichthouders bedrijven en instellingen op basis van vaste frequenties. Daar is de laatste jaren door de milieudoelenaanpak meer flexibiliteit in gekomen. Toezicht wordt nu meer doelgericht gestuurd. De Laat: "We kijken nu beter welke vorm van toezicht het grootste milieueffect heeft."

Relevant energieverbruik

De DCMR richt zich met de milieudoelenaanpak bedrijven en instellingen met een `relevant' energieverbruik, een jaarlijks verbruik dat hoger is dan 50.000 kWh elektra of 25.000 m^3 gas. De Laat: "In 2010 beoordeelden we bijna achthonderd bedrijven op hun energieprestatie. We gaven aan wat beter moet, maar attendeerden ook op de besparingsmogelijkheden en subsidies." De aanpak geldt niet zozeer voor de grote industrie. Over het algemeen zijn deze bedrijven door regelgeving, vanuit hun branche of op eigen initiatief al met milieudoelen bezig.

Het moet en het kan

Milieudoel Energie valt onder de Klimaatagenda van de stadsregio Rotterdam waarin allerlei deelprojecten samenkomen. Eén daarvan is het convenant `Energiebesparing bij supermarkten'. ''Het convenant betekent dubbele winst, zowel voor de supermarkten als voor het milieu. Wethouder Jan den Uil van deelnemende gemeente Lansingerland: "In mijn optiek moet het en kan het. Moeten, omdat we in de regio Rijnmond streven naar een CO2 -reductie van 40 procent in 2025. Bovendien zijn de supermarkten met een `relevant energieverbuik' wettelijk verplicht energiebesparende maatregelen te nemen. Kunnen, omdat alle vijftien gemeenten van onze regio er aan mee doen, naast ruim honderd gemeenten in de rest van Nederland, en de meeste grote supermarktketens. Van concurrentienadeel is dus geen sprake.''

Afspraken met supermarkten

Alle gemeenten in de regio Rijnmond hebben met een groot aantal landelijk opererende concerns afgesproken dat vóór 1 januari 2015 een pakket energiebesparende maatregelen getroffen is. Bij veel supermarkten zie je bijvoorbeeld al deuren voor de koelvakken. Met het programma `Dubbele Winst' heeft het Rotterdam Climate Initiative (RCI) bovendien specifieke doelgroepen gestimuleerd om energie te besparen. Zo heeft een groep winkeliers van de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam hun verlichting aangepast.

Veilig en leefbaar

De zeven andere voorbeelden uit de praktijk van de DCMR in het algemeen jaarverslag 2010 laten zien dat de DCMR op allerlei manieren heeft gewerkt aan een veilig en leefbaar Rijnmondgebied. DCMR collega's vertellen met verve over de ontwikkelingen bij vergunningverlening en handhaving, de cruciale rol van monitoring en de steeds diepgravendere adviezen over lucht, geluid en veiligheid.

Andere verslagen

Op de DCMR website zijn ook het sociale jaarverslag en een samenvatting van het financiële verslag over 2010, net als het verslag van de DCMR ondernemingsraad over 2010.

Voor uitgebreide informatie over de milieudoelenaanpak is in het interview met Christian de Laat in het algemeen jaarverslag 2010 een link opgenomen naar de milieudoelenrapportage 2010.