NMa: machtsmisbruik GasTerra niet vastgesteld

Persbericht van Nederlandse Mededingingsautoriteit

NMa: machtsmisbruik GasTerra niet vastgesteld
Concurrentie gasmarkt neemt toe

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft niet kunnen vaststellen dat GasTerra misbruik heeft gemaakt van haar machtspositie op de gasmarkt. Deze beslissing is genomen na heroverweging in een bezwaarprocedure op een eerder genomen besluit.

Begin 2011 oordeelde de NMa dat het Nederlandse groothandelsbedrijf in gas in zijn contracten met energiebedrijven in het verleden leveringsvoorwaarden had gehanteerd die de ontwikkeling van de concurrentie op de groothandelsmarkt voor gas belemmerden. De NMa achtte dit gedrag in strijd met de Mededingingswet en legde daarvoor een boete op.

De bezwaren die GasTerra aanvoerde, gaven de NMa aanleiding tot twijfel of energiebedrijven er door GasTerra van werden weerhouden zich tot andere aanbieders te wenden. Andere factoren speelden daarbij een rol. Zo heeft het na de liberalisering van de markt de nodige tijd geduurd voordat alternatieven voor de producten en diensten van GasTerra beschikbaar kwamen. Daarnaast kunnen er praktische en juridische obstakels hebben bestaan voor het tot stand komen van contracten die de energiebedrijven meer vrijheid boden.

Op basis van een grondige heroverweging komt de NMa tot de slotsom dat niet kan worden vastgesteld dat GasTerra in de periode 1 juli 2004 tot 1 juli 2009 misbruik heeft gemaakt van haar economische machtspositie.

Als GasTerra de onderzochte gedragingen onder de huidige marktomstandigheden zou hebben voortgezet, dan zou de NMa nader onderzoek moeten doen om te kunnen concluderen of in die situatie al dan niet sprake is van misbruik. In de beslissing op bezwaar constateert de NMa dat GasTerra in de eerste helft van 2011 maatregelen heeft genomen, onder meer naar aanleiding van een wijziging in de Gaswet, waardoor de concurrentie op de groothandelsmarkt voor gas wordt bevorderd.

"Hierdoor krijgen de energieleveranciers meer keuze bij het inkopen van hun gas. Dit is voordelig voor consumenten omdat deze concurrentie naar verwachting een drukkend effect zal hebben op de gasprijs," licht Henk Don, lid van de Raad van Bestuur van de NMa, toe. De NMa zal GasTerra en de marktontwikkelingen nauwlettend in de gaten blijven houden.



Razende Robot Reporter