Gemeente Lelystad

Energieteam sluit met mooie resultaten af

Donderdag 7 juli 2011

Wethouder Willem de Jager (links) met een aantal deelnemers aan het Energieteam

Toch wel een beetje trots waren de aanwezigen bij de afsluiting van het Energieteam, donderdagmiddag 7 juli 2011. Trots op de reguliere baan die meer dan de helft van de deelnemers van het Energieteam Lelystad gevonden heeft. Trots op de hoeveelheid geld die mensen met een laag inkomen nu besparen, trots op de hoeveelheid mensen die meegedaan heeft in Lelystad en trots op de 1,2 miljoen aan autokilometers CO2 die in Lelystad bespaard worden dankzij het project.

Hoog rendement

Concern voor Werk presenteerde de resultaten, een paar deelnemers waren ook aanwezig om te vertellen over wat zij aan hun deelname hebben gehad en wethouder Willem de Jager benadrukte nog eens de waarde die Lelystad hecht aan dit soort projecten, die een hoog rendement hebben en een belangrijke bijdrage leveren aan het mee kunnen doen van alle inwoners van de stad.

Resultaten

Het project startte een jaar geleden met het doel duizend mensen met een laag inkomen thuis energieadvies op maat te geven. Streven was om per huishouden een energiebesparing te realiseren van EUR 150,- per jaar. De bezochte huishoudens kregen voor maximaal EUR 65,- aan energiebesparende materialen. Nu, een jaar later, zijn ruim vierduizend huishoudens aangeschreven. Een groot aantal van hen is persoonlijk uitgenodigd door de buurtvoorlichters. In totaal 1.209 huishoudens hebben meegedaan. Elk bezochte huishouden gaat makkelijk EUR 165,- per jaar besparen, is uitgerekend. Dat is nog exclusief het aanpassen van gedrag (bijvoorbeeld de kachel een half uur voor het slapen gaan al lager zetten). Dat levert een besparing op van 227 ton CO2. En van de vijftien deelnemers aan het project zijn acht mensen uitgestroomd naar een reguliere baan en ontvangen dus geen uitkering meer.

"Blij met bijdrage"

Eén van die deelnemers is Jellie. Zij heeft nu een baan gevonden bij uitgeverij Landes in Lelystad. Jellie: "Een ruim jaar geleden was ik mijn baan verloren. Persoonlijk ging het niet helemaal lekker. Ik zat er echt doorheen. Toen vertelde Concern voor Werk mij over het Energieteam. Ik dacht gelijk: daar krijg ik weer energie van! Ik heb er veel geleerd. Nu werk ik bij uitgeverij Landes en ben ik bijvoorbeeld bezig met het opzetten van een speciale krant voor de musea in de regio. Ik ben heel blij dat ik zoveel geleerd heb en dat ik zo'n belangrijke bijdrage heb kunnen leveren voor anderen." Ja