Openbaar Ministerie

Levenslang in hoger beroep Joseph M.

7 juli 2011 - Ressortsparket Den Haag

Het Gerechtshof te Den Haag heeft vandaag levenslange gevangenisstraf opgelegd in de zaak Joseph M. wegens oorlogsmisdrijven gepleegd in Rwanda in 1994. De uitspraak is conform dat wat het Openbaar Ministerie (OM) heeft geëist.

Het Haagse Hof heeft Joseph M., in navolging van de zienswijze van het OM, schuldig bevonden aan de moord op tenminste honderden mensen die tijdens de genocide in 1994 hun toevlucht hadden gezocht in een ziekenhuiscomplex van de Zevendedags Adventisten in Rwanda. Ook acht het Hof voldoende bewijs aanwezig dat M. betrokken is geweest bij het vermoorden van twee moeders en hun jonge kinderen die probeerden te vluchten in een ambulance en levensbedreiging en vernedering van een gezin dat in doodsnood verkeerde.

Ten aanzien van al deze feiten is het Hof, evenals het OM, van oordeel dat sprake is van oorlogsmisdrijven. Bij oorlogsmisdrijven speelt het element van de zogenaamde nexus een rol: in casu, zijn de misdrijven van verdachte gepleegd in verband met de oorlog in Rwanda. Dat verband is aangetoond.

De uitspraak van het Hof is wat het OM betreft een belangrijk signaal aan oorlogsmisdadigers die naar Nederland zijn gekomen. Hoewel het moeilijke zaken zijn, is Nederland in staat om niet-Nederlanders te vervolgen en te veroordelen voor dit soort misdrijven in het buitenland begaan. Nederland is dus geen vrijhaven voor oorlogsmisdadigers. Een ieder die verdacht wordt van dergelijke misdrijven en die voet op Nederlandse bodem zet, loopt het risico om in Nederland vervolgd en veroordeeld te worden.

De rechtbank Den Haag veroordeelde M. eerder tot 20 jaar gevangenisstraf wegens foltering (meermalen met de dood als gevolg) ten aanzien van de zaak van de moord op de twee moeders en hun jonge kinderen die probeerden te vluchten in de ambulance en de levensbedreiging en vernedering van een gezin dat in doodsnood verkeerde.

Het OM en de verdachte stelden hoger beroep in tegen deze uitspraak. Het hoger beroep van het OM richtte zich tegen o.a. de vrijspraak van de rechtbank van de aanval op het complex van de Zevendedags Adventisten. Ook was het hoger beroep van het OM gericht op de kwalificatie van oorlogsmisdrijven en de strafmaat.