Algemene Onderwijsbond

07-07-2011

Kunsthogescholen willen meer investeren in kwaliteit docenten

Kunsthogescholen willen minder studenten opleiden tot kunstenaar of musicus. Ze gaan ervan uit dat het beschikbare budget gelijk blijft zodat ze meer kunnen investeren in de kwaliteit van docenten en extra begeleiding van toptalent. Het plan "Focus op toptalent" is vandaag gepresenteerd aan Halbe Zijlstra.

De kunsthogescholen willen minder studenten en meer toptalent, blijkt uit het sectorplan Focus op toptalent dat de HBO-raad presenteert aan staatssecretaris Halbe Zijlstra. Het gaat ze hierbij niet om bezuinigingen maar om een betere aansluiting op de arbeidsmarkt. De kunsthogescholen stelden zelf dit plan op. Hoewel het plan nog niet is goedgekeurd, heeft de staatssecretaris al laten weten dat hij vindt dat kunstopleidingen strenger moeten gaan selecteren.

Toename aantal docenten met master
Hogescholen worden normaal gesproken bekostigd per student. De kunsthogescholen gaan er in hun plan van uit dat het huidige budget gelijk blijft. Het geld dat hierdoor beschikbaar komt zal onder meer worden geïnvesteerd in de kwaliteit van kunstvakdocenten. Deze kwaliteit willen ze bereiken door toename van het aantal docenten met een mastertitel. Dit komt overigens terug in de plannen die voor de hele hbo-sector gemaakt zijn.

Aanvullende investeringen
Toch zullen er volgens de hogescholen ook aanvullende investeringen nodig zijn: een innovatiefonds van 10 miljoen per jaar vanuit het EL&I topsectorenbeleid, en beurzen voor toptalent. Het sectorplan van de HBO-raad vormt de basis voor vierjarenplannen van elk van de hogescholen, die daarover afspraken maken met het ministerie van OCW.