Gerechtshof Den Haag


Gerechtshof 's-Gravenhage veroordeelt 43-jarige Rwandees tot levenslange gevangenisstraf

Den Haag , 7-7-2011

Het Gerechtshof in Den Haag heeft vandaag in hoger beroep de 43-jarige Rwandees J.M. tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld wegens oorlogsmisdrijven gepleegd tijdens de genocide in Rwanda in april 1994. Bij deze oorlogsmisdrijven zijn minstens honderden doden gevallen. De feiten in deze zaak moeten gerekend worden tot de ernstigste misdrijven die sinds de Tweede Wereldoorlog door de Nederlandse strafrechter zijn berecht. De verdachte verblijft sinds 1998 in Nederland.

Het hof acht bewezen dat de verdachte, met anderen, voorop heeft gelopen bij een grootscheepse Hutu-aanval op een Adventistencomplex, waar grote aantallen Tutsi-burgers, waaronder vrouwen en kinderen, hun toevlucht hadden genomen. Daarbij zijn talloze vluchtelingen, tenminste honderden, vrijwel letterlijk afgeslacht en gewond geraakt. Ook heeft het hof vastgesteld dat de verdachte toen een belangrijke rol heeft gespeeld bij de aanhouding van een ambulance en het vermoorden van Tutsi-inzittenden. Deze Tutsi-inzittenden, waaronder zeer jonge kinderen, waren op de vlucht voor het oorlogsgeweld tegen de Tutsi's. Ook speelde hij een beslissende rol bij de aanhouding van een vluchtend gezin, met een enkele maanden oude baby, dat daarna met de dood is bedreigd en - in doodsangst - ernstig is vernederd.

Het hof in Den Haag heeft vastgesteld dat de door J.M. gepleegde feiten (internationale) oorlogsmisdrijven zijn, die - ook - in Nederland vervolgbaar en strafbaar zijn. Het hof overweegt dat het gaat om feiten die tot de ernstigste misdrijven gerekend moeten worden die sinds de Tweede Wereldoorlog door de Nederlandse strafrechter zijn berecht. Ook heeft het hof opgemerkt dat aan de strafoplegging een niet mis te verstaan en ook internationaal gehoord signaal van afschrikking dient uit te gaan. Bij de bepaling van de straf heeft het hof ook meegewogen dat J.M. kennelijk heeft gehandeld in een toen bewust uitgevoerd genocidaal patroon, in samenwerking met (Hutu-)burgers, militairen, autoriteiten en knokploegen, vanuit etnisch-discriminatoire overwegingen en dat onder de slachtoffers (vooral) weerloze burgers, waaronder vrouwen en kinderen, te betreuren zijn. Uitspraken:BR0686

Zie het origineel