De Unie


De Unie: Pensioenakkoord grote flop

Geplaatst op 07 juli 2011
"Een grote flop", zo typeert De Uniebestuursvoorzitter Rendert Algra het Pensioenakkoord dat werkgevers en werknemers met het kabinet hebben gesloten voor een nieuw pensioensysteem. Hij noemt het "schokkend" dat onder middeninkomens, professionals en hoger personeel "er helemaal geen draagvlak" is. "Onze doelgroep heeft helemaal geen vertrouwen in de uitwerking van het Pensioenakkoord. Daarom krijgt het gemiddeld een 4 als rapportcijfer. Dan ben je dus gezakt voor het Unie examen. Reden voor de Bestuursraad van De Unie om vandaag bijna unaniem een duidelijk 'nee' te laten horen".

Rendert Algra baseert de afwijzing op de uitkomst van de raadpleging onder Unieleden over het Pensioenakkoord. Zij verwerpen de oneerlijke verdeling van risico's tussen generaties en tussen werkgever en werknemer. De Bestuursraad, het hoogste gezag van de vakvereniging, oordeelde zomer 2010 al over het Pensioenakkoord: "nee, tenzij..." Dit nu is door Algra's achterban resoluut omgebogen in een massale afwijzing: nee.

Minpunten

"In het Pensioendebat wordt de hogere AOW verjubeld. Terecht, maar minpunten over het aanvullende pensioen zijn eigenlijk weggemoffeld. Concreet: wat gebeurt er met het uitvaren van onze verworven, dus reeds opgebouwde pensioenrechten? Het pensioen is namelijk als oudedagsvoorziening belangrijk voor de koopkracht van de middeninkomens, professionals en het hoger personeel, onze doelgroep", aldus de Unievoorzitter.

Risico's eerlijker verdelen

"Daarom oordeelt onze achterban sterk negatief op principieel belangrijke punten. Dan heb ik het over: eerlijker herverdelen van de risico's tussen de generaties en tussen werkgever en werknemer. Alleen dan kan er sprake zijn van een duurzaam pensioensysteem". Luisterend naar het vernietigende oordeel van de achterban heeft de Bestuursraad vanmiddag het besluit genomen het Pensioenakkoord af te wijzen. Tegelijkertijd proberen we de komende tijd te werken aan realistische verbeteringen van het huidige Pensioenakkoord. "Wij zien kansen tot oplossingsgerichte verbeteringen. Wij lopen niet weg voor onze verantwoordelijkheid. Per slot van rekening neemt ook het kabinet nu nog ruim de tijd tot februari 2012 om het uitvaren van verworven rechten, gevoelig pijnpunt, alsnog te laten onderzoeken. Hoezo kan er over een eerlijker verdeling van risico's niet meer heronderhandeld worden? Dat is nou onder het tapijt vegen oftewel wegmoffelen."

Meer informatie

Rendert Algra, voorzitter +316 52 52 20 46.