Internationale Vierdaagse Nijmegen


Persbericht 2011.015¿¿¿, 7 juli 2011

Vierdaagse werkt aan duurzaamheid

Eerste maatregelen al zichtbaar tijdens 95ste editie

Dat de Vierdaagse beduidend hoger scoort op de lijst van duurzame evenementen dan pakweg de Formule1 races op Spa-Francorchamps in de Belgische Ardennen, zal niemand verbazen. Maar dat de Vierdaagse nu toch serieus werk maakt van een duurzaamheidproject is op z'n minst verrassend te noemen. Want welke sport of bezigheid is er nu duurzamer dan wandelen?
"Het gaat natuurlijk ook niet om het wandelen op zich, maar veel meer om de reuring die teweeg wordt gebracht voordat het Vierdaagselegioen iedere dag op pad is", legt Gerard Beelen (bestuurslid technische zaken Stichting DE 4DAAGSE) uit. Hij formeerde een werkgroep Duurzaamheid die sturing geeft aan het duurzaamheidproject dat in 2011, bij de 95ste Vierdaagse, al zichtbaar tot uiting komt.

Vervoer en afval

De gemeente Nijmegen, de Stichting Vierdaagsefeesten Nijmegen en Stichting DE 4DAAGSE hebben al in 2010 het gespecialiseerde bureau LeD Events opdracht gegeven een nulmeting te verrichten van de CO2-voetafdruk van Nijmegen in de Vierdaagseweek. Duidelijk moest worden op welke basis de drie samenwerkende partners maatregelen zouden kunnen nemen voor een duurzamere Vierdaagseweek. De totale hoeveelheid CO2-uitstoot tengevolge van de Vierdaagse viel tegen. Belangrijkste oorzaken: vervoersbewegingen van feestgangers, medewerkers en wandelaars en de hoeveelheden afval die worden geproduceerd. "Wat betreft de mobiliteit van de wandelaars en de vervoersbewegingen ten behoeve van de organisatie, gaan we bekijken wat er slimmer kan en hoe we samen minder kilometers op het asfalt kunnen leggen om met zo weinig mogelijk CO2-uitstoot toch die 45.000 mensen in Nijmegen te kunnen laten wandelen en om toch die enorme organisatie logistiek geregeld te krijgen", aldus Beelen. "Verdere maatregelen worden besproken met vervoersorganisaties en met onze leveranciers. In dat opzicht is het trouwens verheugend dat we al konden afspreken met NS dat de medewerkers van het Nederlandse Rode Kruis en Nederlands Genootschap voor Sportmassage kortingskaarten van NS ter beschikking krijgen."
De bestuurder wijst er op dat wandelaars en feestgangers veel beter met het openbaar vervoer naar Nijmegen kunnen te komen. Gebruik van auto's in Nijmegen wordt in de Vierdaagseweek ontmoedigd.

Frites in puntzakken

De zichtbare maatregelen die dit jaar al door de Vierdaagse worden genomen, hebben vooral betrekking op het terugdringen van de afvalstroom die het legioen veroorzaakt. Freek Zevalkink, hoofd Facilitaire Zaken van de Vierdaagse, was daar in 2010 al mee begonnen. "Op start- en finishterrein de Wedren gaan we over op gescheiden afvalinzameling. De plastic bierglazen worden bijvoorbeeld apart ingezameld. Dat geldt ook voor papier en restafval. Snacks worden niet meer in de bekende witte plastic bakjes geleverd, maar in papieren puntzakjes en in kartonnen bakjes. De goody bag is gemaakt van afbreekbaar plastic. We zorgen voor groene stroom, tot en met aggregaten die op biodiesel lopen en voor de verlichting van het terrein gebruiken we alleen nog maar LED-lampen", geeft hij als voorbeelden.

Tussen de oren

De organisatie van de Vierdaagse gaat nog meer letten op het ontstaan en vooral voorkomen van zwerfafval, ook langs de routes in de twaalf doortochtgemeenten. Met die gemeenten wil de organisatie dan ook graag verdere afspraken over dit onderwerp maken.
Met sponsoren en leveranciers worden afspraken gemaakt over het terugdringen van overmatig gebruik van papier en (plastic) verpakkingen. Bij de watertappunten die dagelijks tweemaal aan het wandelparcours te vinden zijn, worden bijvoorbeeld voorzieningen getroffen die ervoor zorgen dat wandelaars hun plastic bekertjes of flessen niet zomaar in de berm gooien. En met evenementencateraar Albron wordt nog meer nadruk gelegd op gezonde voeding en drank en op het voorkomen van afvalstromen en de juiste verwerking daarvan. Gerard Beelen: "In de werkgroep zijn nog meer maatregelen besproken, die nu eerst op haalbaarheid worden onderzocht. Daar zitten zeker ook ideeën bij waarvoor de inzet en bijdrage van de wandelaars zelf en van onze medewerkers nodig is. De duurzaamheidgedachte moet tussen hun oren gebracht worden. Ook dat, die bewustwording, is een doel van ons project dat over de komende jaren uitgesmeerd wordt."