Universiteit Leiden

NWO biedt nieuw wetenschapstalent buitenlandervaring

Vijf jonge Leidse onderzoekers krijgen een Rubiconsubsidie om onderzoek te doen in het buitenland. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) honoreerde op 5 juli 2011 in totaal 28 onderzoekers met deze subsidie.Â

Gehonoreerde Leidse onderzoekers

1. Naar een geïndividualiseerde behandeling van depressie Mw. N. (Niki) Antypa MSc (1982) gaat 24 maanden naar Universita di Bologna (Italië) - Psychiatrie
Depressie is een slopende aandoening, die veel voorkomt en die nog steeds moeilijk te behandelen is. De onderzoekers zullen genetische gegevens combineren met sociale en klinische gegevens van patiënten om te bepalen 'wat werkt voor wie' in de behandeling van depressie.
2. Kankercelmetabolisme onder de loep
Mw. Dr. C.R. (Celia) Berkers (1980) gaat 24 maanden naar Beatson Institute for Cancer Research (Verenigd Koninkrijk) Kankercellen hebben een ander metabolisme dan gezonde cellen. Dit maakt kankercellen mogelijk vatbaarder voor sommige vormen van chemotherapie. De onderzoekers gaan met chemische technieken bekijken hoe het eiwit p53, dat vaak uitgeschakeld is in kankercellen, het metabolisme van kankercellen beïnvloedt. Â 3. Wanneer praten afweercellen met elkaar?
Mw. Dr. C. (Carmen) Gerlach (1980), gaat naar 24 maanden naar Harvard Medical School - Pathologie (Verenigde Staten) De onderzoekster wil beter begrijpen hoe cellen van ons afweersysteem infecties bestrijden. Ze gaat met een microscoop filmen wanneer verschillende afweercellen met elkaar praten om de gesprekspartner te vertellen dat er een infectie bestreden moet worden. Â
4. Search for inflation with sharp turns in the Planck data Dhr. Drs. S.R. (Sjoerd) Hardeman (1982) gaat 24 maanden naar Cambridge University - Department of Applied Mathematics and Theoretical Physics (United Kingdom)
Kosmische microgolfachtergrondstraling (CMB) bevat informatie over deeltjesinteracties direct na de oerknal, waarmee de snaartheorie getest kan worden. Hardeman heeft een manier om extra dimensies, voorspeld door snaartheorie, te detecteren, en zal dit signaal in de CMB-gegevens zoeken.
5. Eén vaccin voor alle griepvirussen
Dhr. Dr. B.A. (Bram) Slütter (1983) gaat naar 24 maanden University of Iowa - Microbiologie (Verenigde Staten) Ieder jaar moet men een nieuw griepvaccin maken omdat het griepvirus snel muteert. Dit onderzoek bekijkt de mogelijkheid om een vaccin te ontwikkelen dat gericht is tegen een eiwit in de kern van het virus dat slechts heel weinig muteert. Bekeken wordt hoe er voldoende T-cellen aangemaakt kunnen worden om een griepinfectie te verwerken.

Rubicon

De naam van de subsidie komt van de rivier de Rubicon. Julius Caesar stak de rivier over voordat hij aan zijn zegereeks begon die leidde tot de uitspraak 'veni, vidi, vici'. Rubicon geldt als een goede opstap voor een Veni uit de Vernieuwingsimpuls van NWO. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming. Nederlandse instituten die een buitenlandse onderzoeker een jaar onderdak bieden, ontvangen 55.000 euro. De gehonoreerden kunnen met hun financiering uit Rubicon tot 24 maanden onderzoek doen.

Extra cofinanciering uit Brussel

Voor de rondes in 2010 en 2011 heeft NWO cofinanciering aangevraagd en ontvangen uit het 'Marie Curie Cofund Action'-programma van de Europese Commissie. Deze Europese financiering is een eenmalige toekenning. In 2011 zijn er voldoende middelen voor nog twee toekenningsrondes. De deadlines voor het indienen van voorstellen zijn respectievelijk 1 september en 1 december 2011.