Universiteit Leiden

Twee âGroene Geneticaâ-subsidies voor Instituut Biologie Leiden

Hoogleraren Paul Hooykaas en Remko Offringa hebben voor het Instituut Biologie Leiden twee van de vier âGroene Geneticaâ-subsidies binnengehaald. Hooykaas voor zijn onderzoek naar een methode om planten-DNA met behulp van bacteriën te veranderen, Offringa voor zijn onderzoek naar plantvermeerdering in een reageerbuis.

DNA aanpassen

Prof.dr. Paul Hooykaas en stafleden dr. Bert van der Zaal en dr. Sylvia de Pater bestuderen de methode om het DNA van planten te veranderen met behulp van de bodembacterie Agrobacterium tumefaciens. Deze vervoert nucleasen, enzymen die planten-DNA in stukjes knippen. Dat maakt het mogelijk om de genetische structuur van een plant te veranderen zonder dat er vreemd DNA aan te pas komt.

Planten uit een reageerbuis

Dr. Remko Offringa (Universiteit Leiden) bestudeert in samenwerking met de groep van dr. Kim Boutilier (Wageningen) het proces van somatische embryogenese. Kort gezegd is dat het kweken van planten uit cellen in een reageerbuis, dus zonder bevruchting. Bij deze techniek worden de groeipunten van een plant teruggebracht tot op celniveau. De geïsoleerde cellen worden snel dam vermeerderd, waarna ze uitgroeien tot plantjes. Het voordeel van deze methode is dat je in korte tijd grote aantallen planten kweekt die vrijwel identiek zijn.

Programma Groene Genetica

NWO en het Technologisch Topinstituut Groene Genetica (TTI GG) financieren projecten in het onderzoeksprogramma Groene Genetica. Dit is een vorm van publiek-private samenwerking in fundamenteel en toegepast onderzoek. Van oudsher staat Nederland sterk in de tuinbouw en plantenveredeling. Wetenschappelijk onderzoek is in deze topsector noodzakelijk.

Impuls van 7 miljoen

De 4 nieuwe projecten die starten vergen elk een investering van ⬠750.000, waarvan NWO een derde deel beschikbaar stelt. TTI GG en bedrijfsleven dragen samen het resterende deel bij. Het programma levert in totaal een impuls van ⬠7 miljoen voor het Nederlandse plantenveredelingsonderzoek.