Nederland top in composietreparatie

Persbericht van Coating Kennis Transfer

Op 7 juli ging het European Knowledge Centre for Composite Repair van start, door de lancering van de website www.EKCC.eu. Dit expertisecentrum, dat met behulp van het EZ-innovatieprogramma Pieken in de Delta tot stand kwam, gaat reparatierichtlijnen opstellen en betrouwbaarheids- en inspectiecriteria vaststellen. EKCC versterkt de positie van 'Aviolanda Woensdrecht' als Europese centrum voor luchtvaartgebonden onderhoud en verwerft een voorhoedepositie in de snel groeiende composietmarkt.

Composietmaterialen laten wereldwijd dubbele groeicijfers zien bij toepassing in helikopters en vliegtuigen. Daarnaast worden deze materialen in toenemende mate gebruikt in de automobielindustrie, bij windturbines, in de olie- en gasindustrie, in de proces- en maritieme sector en in de consumptiegoederenproductie. In al deze sectoren ontbreekt het aan richtlijnen voor een standaard reparatieproces en wordt vaak teruggevallen op conventionele reparatiemethoden, of op complete vervanging van het onderdeel. Door het ontwikkelen van een standaard reparatiemethode voor composieten, in nauwe samenhang met het opstellen van reparatierichtlijnen en het vaststellen van betrouwbaarheids- en inspectie criteria, zal het gebruik van composietmaterialen in tal van sectoren aanzienlijk kunnen toenemen. Bovendien kunnen de kosten van reparatie en vervanging worden teruggedrongen. Als gevolg hiervan zal de markt voor composietmaterialen verder groeien, met Aviolanda Woensdrecht als aanjager van de innovatie.

Eigen lab voor schadeonderzoek
Een consortium van Nederlandse bedrijven heeft hiertoe het 'European Knowledge Centre for Composite Repair' (EKCC) opgericht. Dit kenniscentrum krijgt zijn thuisbasis in Woensdrecht, strategisch gelegen op het nieuwe Aviolanda businesspark, bij de vliegbasis Woensdrecht en nabij tal van bedrijven en kennisinstellingen die werkzaam zijn in de composietmarkt of de zogeheten MRO-sector (Maintenance, Repair & Overhaul). Een van de hoofddoelstellingen van het EKCC is het ondersteunen van fundamenteel en toegepast wetenschappelijk onderzoek naar verbeterde dan wel innovatieve reparatietechnieken, -methodieken, -materialen en -processen. Ook zal een eigen lab voor schadeonderzoek ingericht worden. De verkregen kennis zal beschikbaar worden gesteld aan de toekomstige klanten van EKCC. Het onderzoek is onderdeel van een project dat onder verantwoordelijkheid van REWIN wordt uitgevoerd in het kader van het 'Pieken in de Delta' programma, een initiatief van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en de provincies van Noord-Brabant en Zeeland.

Meer informatie:
info@EKCC.eu
www.EKCC.eu

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Links:
http://www.EKCC.eu

Noot voor redacties


Coating Kennis Transfer

==== Noot voor d e redactie,

Razende Robot Reporter