Waterschap Zuiderzeeland


beschoeiing duurzame oevers te verlagen tot 30 cm onder wateroppervlak.

Leerlingen SGL bedenken methode om beschoeiing duurzame oevers te verlagen tot 30 cm onder wateroppervlak.

Dinsdagavond 5 juli presenteerden drie groepen tweede jaars VWO- leerlingen van het SGL uit Lelystad hun bevindingen. Zij hadden voor het Technasium van Waterschap Zuiderzeeland de opdracht gekregen een nieuwe methode te ontwerpen om een duurzame oever te realiseren en de beschoeiing te verlagen tot 30 centimeter onder het wateroppervlak. In totaal waren 35 genodigden aanwezig, in de personen van leerkrachten, ouders en een jury bestaande uit deskundigen van Waterschap Zuiderzeeland.

De jury bestond uit Heemraad Jaap Naaktgeboren, teamleider watergangen Bert-Jan Wonink en beleidsadviseur Rob Peeters. De jury beoordeelde de presentaties op het idee, het totaalbeeld, de onderbouwing, gebruik van vaktaal en de technische uitwerking van het idee. Na afloop had de jury lovende reacties voor de leerlingen. "Een professionele opbouw van de presentaties, een hoge kwaliteit van presenteren, goede creatieve ideeën, de uitwerking van de opdracht had diepgang en was tevens voorzien van prima analyses".

Marit Eulen, Malou Bastiaans, Nina ter Horst, Wayne de Boer en Guayo Peerdeman hadden het beste idee. Zij hadden een ponton ontworpen die in te stellen is op diepte en breedte met hierop een zaagmachine die de beschoeiing eenvoudig kan verlagen tot 30 centimeter onder het wateroppervlak. De overige groepjes hadden bedacht om een beschoeiing uit een stuk te maken van duurzaam kunststof gemaakt van maïs. Het andere groepje bedacht een methode om in een keer de beschoeiing, gemaakt van kunststof of Platohout, te plaatsen.

© Waterschap Zuiderzeeland

-