Gemeente Stede Broec

Derde ster Keurmerk Veilig ondernemen voor Streekhof

07-07-2011 Winkelcentrum Streekhof heeft de derde kwaliteitsster in het traject Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) behaald. Het Streekhof is daarmee het eerste winkelcentrum in West-Friesland en het tweede in de regio Noord-Holland Noord. Respectievelijk vier en twee jaar geleden werd de eerste en tweede ster al behaald; deze derde kwalificatie staat voor verlenging van gegarandeerde veiligheid in het winkelcentrum.

Een groeiend gevoel van onveiligheid onder het winkelend publiek in 2005/2006 was de aanleiding voor het opstarten van een KVO-traject (Keurmerk Veilig Ondernemen). De gemeente heeft het initiatief genomen en een werkgroep gevormd om deze problematiek aan te pakken. Met behulp van het Hoofdbedrijfsschap Detailhandel is in mei 2006 een KVO-traject gestart. De werkgroep bestaat uit afgevaardigden van de verenigingen van eigenaren van het winkelcentrum, de winkeliersvereniging, beveiligingsbedrijf BOP-beveiliging, de gemeente, de politie en de brandweer.

Om te beoordelen of de maatregelen van twee jaar geleden nog steeds het gewenste effect bereiken, is een nieuwe veiligheidsanalyse gehouden en is het plan van aanpak bijgesteld. Er is weer een audit gehouden en deze is beloond met een derde kwaliteitsster die twee jaar geldig is. Totaal kunnen er vijf sterren worden behaald.

Het Keurmerk Veilig Ondernemen Winkelgebieden is een initiatief van het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing (NPC) en wordt ondersteund door het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD). Uit resultaten van trajecten in andere gemeentes blijkt dat de werkwijze werkt. Schade en criminaliteit verminderen en het gevoel van veiligheid neemt toe.

07-07-2011