Woningcorporatie Ymere

Op ontdekking in de kinderwijk!

7-7-2011

Oplevering eerste project kunstwandelroute De Wierden in Almere

Woensdag 6 juli wordt het eerste fysieke project van de kunstwandelroute in De Wierden opgeleverd: de kinderwijk van kunstenaars Karlijn Souren en Ghita van Bergen. Op de Wierwinde is een wedstrijd uitgezet om een naam te bedenken voor de kinderwijk.

Om 13.15 uur wordt de winnende naam onthuld door twee leerlingen die hem bedacht hebben. Daarna kunnen de kinderen de kinderwijk ontdekken en gelijk aan de slag met hutten bouwen! U bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

In de Wierden lijkt er weinig plaats voor verrassingen of avontuur, alles is gepland. Voor de kleine kinderen zijn er veel speelgelegenheden, maar de kinderen vanaf 8 jaar zouden meer geprikkeld mogen worden. Een eigen plek om te ravotten, zelf te creëren en geïnspireerd te raken. Dat waren de bevindingen van Souren na vele bezoeken aan De Wierden en gesprekken met bewoners.

Hutten bouwen is van alle tijden
Op basis van deze bevindingen is Souren aan het werk gegaan. Al snel kwam ze op het spoor van hutten bouwen. Hutten en tenten bouwen is van alle tijden. We bouwden ze vroeger zelf en ook de kinderen van onze kleinkinderen zullen het blijven doen.

Door hutten een plek te geven in de openbare ruimte vermengt natuur, cultuur en wijk zich. Door de kinderen samen hun gang te laten gaan leren ze problemen oplossen en samenwerken, aldus Souren. Van Bergen sloot zich in de ontwerpfase bij Souren aan.

Eigen invulling
Als locatie is er gekozen voor een plek aan het water waar geen huizen staan op de hoek van de Kornwierde en de Leemwierde. Het is een open plek met bomen.

Van Bergen: Er staan een aantal basis toestellen die het kinderdorp markeren, funderingen voor tenten en hutten die eenvoudig gemaakt en snel afgebroken kunnen worden zodat er elke keer weer opnieuw en gebouwd en geëxperimenteerd kan worden. Bij Spel na de bel liggen een aantal hulpmiddelen om eendagshutten te kunnen bouwen. Maar met takken en bladeren komen kinderen ook een eind.

Maar hutten bouwen is niet het enige dat kinderen op die plek kunnen doen. Souren: Het idee is dat het een multifunctionele plek wordt. De open poortjes kunnen gebruikt worden als doeltjes. Je kunt er paaltje verwisselen doen. Ouders kunnen op het lage bankje gaan zitten en hun kleine kinderen in het zand laten spelen. Mogelijkheden genoeg. Wij hebben de aanzet gegeven, de gebruikers bepalen wat er gebeurt.

Lappen ontworpen om mee te bouwen
Tijdens workshops textiel ontwerpen zijn in groep 6 en 7 van de Wierwinde en tijdens Spel na de bel lappen stof bedrukt door de kinderen met sjablonen in het thema lucht. Deze lappen zijn ook te leen bij Spel na de bel Zo kunnen ze vanaf aanstaande woensdag direct aan de slag met het bouwen van de hutten.

De kunstwandelroute
In De Wierden komt een kunstwandelroute die in de vorm van een klaverblad rondom en door alle Wierden loopt. Zo kunnen bewoners straks meer genieten van het groen en het water in hun eigen omgeving.

Langs de route komen kunstwerken die kunstenaars samen met bewoners gaan maken. Thema voor de kunstwerken is: Ontmoeten in het groen. Het idee voor de route komt van bewoners in De Wierden. De partners van de integrale wijkaanpak, Gemeente Almere, de Alliantie en Ymere hebben het idee samen met bewoners verder uitgewerkt.