Invoering WMO



Vooraankondiging wethoudersbijeenkomsten decentralisatie begeleiding september 2011


07/07/2011 - 17:09

In september organiseren het ministerie van VWS en de VNG drie bijeenkomsten voor wethouders over de decentralisatie van extramurale begeleiding. Wij informeren u zo spoedig mogelijk over de exacte datum en locatie.

Decentralisatie begeleiding naar de Wmo; vanaf 2013

Vanaf 2013 bent u als wethouder verantwoordelijk voor de nieuwe aanvragers van ondersteuning en vanaf 2014 voor alle mensen die ondersteuning nodig hebben, dus ook die mensen die op dit moment nog begeleiding ontvangen in de AWBZ. Dit is een van de afspraken uit het Regeer- en Gedoogakkoord. Het gaat op dit moment in de AWBZ om circa 180.000 mensen die een uitstaand recht hebben op extramurale begeleiding op grond van een CIZ-indicatie. In de factsheet is hierover nadere informatie opgenomen.

Kansen op lokaal niveau

De decentralisatie naar de Wmo biedt kansen om deze ondersteuning dichterbij de burger te organiseren. Gemeenten zijn in staat burgers de eigen kracht en mogelijkheden van burgers en hun sociale netwerk aan te spreken en maatwerk in de directe omgeving te realiseren. Dat hebben zij bij de Wmo al laten zijn. Ook kunnen gemeenten verbindingen leggen met andere Wmo-voorzieningen en andere gemeentelijke domeinen, zoals re-integratie, de bijstand of het woonbeleid.

Waarom bijeenkomsten specifiek voor wethouders?

Wij kunnen ons voorstellen dat u aan het nadenken bent over de bestuurlijke stappen die gezet moeten worden en welke knopen doorgehakt moeten worden om in uw gemeente de decentralisatie van de extramurale begeleiding goed te laten landen. U zult wellicht vragen hebben als: Hoe geef je ondersteuning vorm? Hoe nemen wij als gemeente de regie? Is het voor mijn gemeente nuttig om samen te werken met andere gemeenten? En als we dit gaan doen op welke terreinen zou dit nuttig zijn? Waar kunnen wij innoveren op een Wmo-achtige wijze en waar kan dat niet?

Tijdens eerdere bijeenkomsten met Wmo-projectleiders en AWBZ-aanbieders de afgelopen tijd kwamen deze vragen ook al aan de orde. En u zult hen op deze vragen ook op korte termijn een antwoord moeten geven. Daarom nodigen we u graag uit voor deze bijeenkomst waarbij u informatie krijgt en deze dilemma's met uw collega's kunt bespreken. Tijdens de bijeenkomst wordt door het ministerie van VWS en de VNG toegelicht wat er als gevolg van het Regeer- en Gedoogakkoord gaat veranderen met de extramurale begeleiding en hoe deze transitie naar de Wmo vorm zal krijgen. Deze bijeenkomst biedt u daarnaast ook de gelegenheid om met elkaar van gedachten te wisselen en eventueel samenwerking met andere gemeenten te starten.

Meer informatie over het programma en de locatie volgt binnenkort.

Transitiebureau

De bijeenkomst wordt georganiseerd door het Transitiebureau. Het transitiebureau bestaat uit medewerkers van VWS en de VNG om gemeenten en aanbieders te faciliteren en ondersteunen tijdens de transitie van de extramurale begeleiding. De eerste prioriteit is: informeren van alle betrokkenen in het land.

Namens het transitiebureau,

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport