Ministerie van Defensie

Militairen onderweg naar Kunduz

7 juli 2011, 16.45 uur

Ruim 160 militairen zijn vanmiddag vanaf Vliegbasis Eindhoven vertrokken voor de politietrainingsmissie in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz. Gisteren stapten 9 Nederlandse politiefunctionarissen al op het vliegtuig richting Afghanistan.

De landmachtmilitairen en marechaussees vormen in Kunduz 6 Police Operational Mentor and Liaison Teams (POMLT's). Deze trainen en begeleiden de politie in Kunduz in onder meer voertuiginspecties, het opzetten van controleposten en het uitschrijven van een proces verbaal.

Volgsysteem

Minister van Defensie Hans Hillen, bij het vertrek van de militairen: "U bent in Kunduz ambassadeur van Nederland. Dat is een voorrecht maar ook een zware taak. Er staat u geen makkelijke klus te wachten." Hillen noemt de missie geslaagd als op lange termijn Afghanistan een rechtstaat is, die de basis vormt voor een stabiel en welvarend land.

Samen uit, samen thuis

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal in gesprek met Nederlandse militairen in Kunduz. Foto: Evert-Jan Daniels /ANP

"Ik heb alle vertrouwen in een goede samenwerking met de Duitse collega's die zich al in het gebied bevinden", zegt majoor Frank van Veldhuizen, leider van de POMLT's. "Voor mij en mijn teams is deze missie geslaagd als we een kwalitatieve impuls hebben gegeven aan de politie. En natuurlijk geldt: samen uit, samen thuis. Dat betekent dat we veilig te werk zijn gegaan. Daarnaast moeten we straks vertrouwen hebben in samenwerking met Afghaanse politieagenten. Daarom telt dat we ze op de juiste manier trainen en de goede mindset meegeven."

De militairen die al in het missiegebied aan de slag zijn, spraken gisteren met minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal, die de mannen en vrouwen vereerde met een bezoek.

De politiefunctionarissen werden gisteren op Schiphol uitgezwaaid door minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. Een van de agenten sluit zich aan bij de missie in Kunduz. De andere 8 trainen in Kabul het hoger- en middenkader van de Afghaanse politie.