Siemens

Persbericht

Den Haag, woensdag 6 juli 2011

Meer energie voor New York: Siemens installeert HVDC back-to-back koppeling om stroomcapaciteit in Manhattan te verhogen

Siemens Energy installeert op turnkey basis een gelijkstroom hoogspanningskoppeling (HVDC back-to-back) dat het elektriciteitsnetwerk van New Jersey en New York verbindt. Met hoogspanningskabels in de Hudson rivier moet in de toekomst via deze koppeling nog eens 660 megawatt (MW) gecontrolleerd elektrisch vermogen uit New Jersey de stroomcapaciteit van megacity New York versterken. Opdrachtgever is Hudson Transmission Partners, LLC uit Fairfield, Connecticut. Voor het consortium van Siemens en Prysmian is met deze opdracht in totaal circa 400 miljoen dollar gemoeid. Tot de leveringsomvang van Siemens behoren de regel- en besturingstechniek voor het HVDC-systeem, de thyristor-ventielen, acht converter-transformatoren, AC-filters, alsmede de bedrijfsvoering en het onderhouden van het systeem gedurende vijf jaar. Volgens planning zal de stroomverbinding in de zomer van 2013 operationeel zijn.

Samen met onze consortiumpartner Prysmian, die de kabelverbinding realiseert, bouwen wij een nieuwe energie-snelweg die in de groeiende behoefte aan elektrische energie in New York voorziet, aldus Udo Niehage, CEO Siemens Energy Sector, divisie Power Transmission. De HVDC turnkey back-to-back koppeling van Siemens zal niet alleen de beide elektriciteitsnetwerken op elkaar aansluiten, maar maakt ook de besturing van de energiestroom op de nieuwe energie-snelweg naar New York mogelijk. De HVDC-technologie zal met haar snelle regelfunctie bijdragen aan het stabiliseren van de aangesloten netwerken, wat in geval van netwerkstoringen en blackouts een essentieel voordeel is. Bovendien zal deze krachtige stroomverbinding ervoor zorgen, dat bottlenecks in de stroomvoorziening van New York worden vermeden.

Het station met de HVDC back-to-back koppeling wordt gebouwd in Ridgefield, New Jersey, waar het via een onderstation wordt aangesloten op 230-kV-elektriciteitsnetwerk van New Jersey. Een 345-kV-hoogspanningskabel van in totaal twaalf kilometer lang, die gedeeltelijk onder water komt te liggen in de Hudson rivier, vormt de verbinding met het elektriciteitsnetwerk van New York. Het aansluitpunt komt in Manhattan op 49th Street.

Van dezelfde projectontwikkelaar ontving Siemens in juli 2005 de opdracht voor de bouw van een HVDC-koppeling tussen New Jersey en Long Island, die eind juni 2007 in bedrijf ging. Via een onder water HVDC-kabelverbinding ook bekend geworden als het Neptune-project stroomt een elektrisch vermogen tot 660 MW bij een gelijkspanning van 500 kV. Via deze kabelverbinding wordt Long Island verliesarm en milieuvriendelijk van stroom uit het elektriciteitsnetwerk van New Jersey voorzien, waardoor de gestaag stijgende elektriciteitsbehoefte op Long Island wordt afgedekt.

Energie-efficiënte technologie voor hoogspanningsgelijkstroom (HVDC) is onderdeel van het milieuportfolio van Siemens, waarmee de onderneming in het boekjaar 2010 een omzet van circa EUR 28 miljard realiseerde. Dit maakt de onderneming wereldwijd tot de grootste aanbieder van milieuvriendelijke technologie. In dezelfde periode weten de klanten met deze producten en oplossingen hun uitstoot van koolstofdioxide (CO2) met 270 miljoen ton te reduceren, wat overeenkomt met de totale jaarlijkse CO2 uitstoot van de megasteden Hong Kong, Londen, New York, Tokio, Delhi en Singapore.