D66

donderdag 7 juli 2011

EP wil onafhankelijk onderzoek naar massaverkrachtingen Congo

Het Europees Parlement wil een onafhankelijk internationaal onderzoek naar massaverkrachtingen in de Democratische Republiek Congo (DRC).

D66 Europarlementslid Marietje Schaake is woordvoerder namens de Europese Liberale Fractie : "Het is afschuwelijk dat verkrachting steeds vaker als wapen wordt ingezet. Het is van belang dat de internationale gemeenschap niet toekijkt, maar nu actie onderneemt." Schaake denkt aan het aanpassen van het mandaat van de VN vredesmacht want die kan momenteel niet ingrijpen. Ze vindt het van groot belang dat deze mensenrechtenschendingen niet van de radar verdwijnen. "De media hebben hierin ook een belangrijke rol te spelen", voegt ze eraan toe.

Nationale prioriteit

Het Europees Parlement roept de regering van de Democratische Republiek Congo op om de strijd tegen massaverkrachting en seksueel misbruik tot nationale prioriteit te maken. Momenteel zouden er gemiddeld 1100 verkrachtingen per dag plaatsvinden in de DRC.

Bescherming van getuigen

Het Europees Parlement heeft de gebeurtenissen in de DRC vandaag in scherpe bewoordingen veroordeeld. De Europarlementsleden steunen dan ook voluit een door de Verenigde Naties aangekondigd onderzoek. De sociaal liberale politica benadrukt het belang van bescherming van getuigen: "Slachtoffers van verkrachting houden vaak hun mond uit angst voor verstoting uit de gemeenschap. Om getuigenverklaringen te krijgen moet hun veiligheid worden gegarandeerd."