Provincie Limburg


Zuid-Limburg met concrete voorstellen naar Rijk voor ontwikkelingsprogramma

Het kabinet Rutte krijgt nog voor Prinsjesdag, op de derde dinsdag van september, een pakket concrete voorstellen aangeboden van de regio Zuid-Limburg.
Gemeenten, Provincie, ondernemers en maatschappelijke instellingen willen over de uitvoering van dat pakket en de financiële ondersteuning daarvan een convenant afsluiten met het Rijk.

Onderdelen van dat pakket zijn onder meer de transformatie van de woningmarkt in Zuid-Limburg, een kwaliteitsslag in het onderwijs, concentratie van gespecialiseerde zorg in de ziekenhuizen en meer zorg in de wijk. De regio wil hierbij een goede basis leggen voor haar economische ambities zoals de campusontwikkelingen.

Dat is de uitkomst van een conferentie in Bunde waar bijna 200 bestuurders van overheden en bedrijven instemden met een nieuw samenwerkingsmodel voor Zuid-Limburg. Dat model heeft het afgelopen half jaar vorm gekregen.

De burgemeesters van Heerlen, Maastricht en Sittard-Geleen nemen met de Commissaris van de Koningin het voortouw voor de bestuurlijke samenwerking. Die wordt van onderop georganiseerd in vier stuurgroepen voor de domeinen economie, wonen, zorg en onderwijs. Die stuurgroepen, waarin publieke en private partijen samen opereren, dragen de projecten aan. Het aantal stuurgroepen of de samenstelling daarvan kan, afhankelijk van de behoefte en de noodzaak, verder uitgebreid worden.

Een Agendacommissie Zuid-Limburg zorgt voor de ondersteuning van de stuurgroepen en bewaakt de samenhang van het Strategisch Ontwikkelingsprogramma: een reeks projecten en plannen die nader worden uitgewerkt door de stuurgroepen. De Agendacommissie wordt bemand door de drie burgemeesters van Heerlen, Maastricht en Sittard-Geleen, de Commissaris van de Koningin en een prominente vertegenwoordiger van het bedrijfsleven.

De verdere economische groei van Zuid-Limburg vormt de basis voor de nieuwe samenwerking in de regio, waarbij de rijksambitie Brainport 2020 het uitgangspunt is: de ontwikkeling van Limburg en Oost-Brabant tot een internationale economische topregio.

Optimale steun voor de uitbouw van de Chemelot Campus en de Maastricht Health Campus is een van de kernthema's, dat geldt ook voor de versterking van de positie van het midden- en kleinbedrijf.

Waarnemend Commissaris van de Koningin Léon Frissen oordeelde tijdens de conferentie dat er het afgelopen half jaar grote stappen voorwaarts zijn gezet op weg naar een eendrachtige regio Zuid-Limburg. "Het is alle partijen menens. Bij de overheid, maar ook in de private sector. Er is geen tijd meer te verliezen om nu echt afscheid te nemen van de krimp, de kramp en de bekrompenheid en snel samen een convenant te sluiten met het Rijk. Voorwaarde is wel dat de regio als geheel een duidelijk programma heeft op het gebied van economie, onderwijs, zorg en wonen. Aan een eerste opzet daarvoor is het afgelopen half jaar gewerkt."

De bestuurlijke samenwerking in Zuid-Limburg start met de partijen die bereid zijn samen te werken: vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Partijen die niet meedoen worden daarop aangesproken en eventueel ook op afgerekend. Voor die samenwerking zijn ook de juiste focus en zelfreflectie nodig: "Focus door concrete acties. Zoals de komst van een sloopfonds en een woonvisie voor heel Zuid-Limburg", aldus directeur Ton Mans van de woningcorporatie Zo Wonen.

Hoogleraar bestuurskunde Arno Korsten: "We moeten oppassen dat iedereen doorgaat met zijn eigen agenda en deze bijsturen". En burgemeester Onno Hoes van Maastricht: "We moeten niet meer in de oude val trappen door ons druk te maken over wie wat gaat doen, maar verder werken aan het concretiseren van die gezamenlijke agenda en dat verhaal ook aan de burgers vertellen. De maatschappelijke opgave staat centraal en de overheden ondersteunen de bedrijven en instellingen die hiermee aan de slag gaan".

De voortgang van de samenwerking in Zuid-Limburg, die nu in de steigers staat, wordt voortaan elk half jaar geëvalueerd.