Waterschap Reest en Wieden


Blauwalg in vijver Uffelte

In de vijver in Uffelte is blauwalg geconstateerd. De gemeente heeft dit ter plaatse met borden aangegeven. Blauwalg produceert stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier en aandoeningen kunnen veroorzaken zoals huidirritatie en maagdarmklachten. Het is verstandig dat mensen en dieren niet in contact komen met het vijverwater. Wie toch in aanraking komt met blauwalg doet er verstandig aan, de huid te spoelen met schoon water.

Het wordt voorlopig afgeraden, huisdieren (honden) te laten zwemmen in of te laten drinken uit de vijver in Uffelte / plaatsen waar de blauwgroene drijflagen voorkomen. Gezondheidsklachten bij mens en dier door blauwalg, verdwijnen over het algemeen na circa vijf dagen.

Wat is blauwalg

Blauwalgen kunnen bij warm weer in het water ontstaan. Ze komen vooral voor in zoet, stilstaand water van vijvers, maar ook in zwemplassen. Dat komt omdat er te veel voedingsstoffen (met name stikstof en fosfaat) in het water terechtkomen die door de algen worden opgenomen. Samen met gunstige (weers-)omstandigheden kan dit leiden tot groei van de algen. Blauwalgen vertonen een optimale groei bij temperaturen tussen de 20 en 30 graden Celsius. Sommige soorten vormen drijflagen.