Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Europese satelliet ERS-2 met pensioen
7 juli 2011 - Na zestien jaar trouwe dienst en bijna 85.000 rondjes om de Aarde wordt de succesvolle ERS-2 satelliet van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) uit zijn baan gehaald. De satelliet heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan een nieuwe generatie van meteorologische en atmosferische satellietinstrumenten die zijn gebruikt voor weersverwachtingen, klimaatonderzoek en luchtkwaliteit. Laatste GOME-data van satelliet ERS-2. Bron: KNMI Laatste GOME-data van satelliet ERS-2
Het KNMI heeft namens EUMETSAT de gegevens van de ERS-2 satelliet verwerkt en verspreidt aan honderden wetenschappelijke en operationele gebruikers. Zo had de Europese satelliet scatterometers voor windgegevens en de eerste Europese satelliet ozonsensor GOME aan boord, waarvan ERS-2 op 4 juli voor het laatst de data heeft verstuurd naar de Aarde. Aan de ontwikkeling en datawerking van beide satellietinstrumenten heeft het KNMI belangrijke bijdragen geleverd.

De zestien jaar lange ozon datareeks van GOME (Global Ozone Monitoring Experiment) is de langste ozonmeetreeks vanuit de ruimte. GOME is de voorloper van OMI en GOME-2 die nu nog steeds meten. Op het KNMI is met GOME-data veel onderzoek gedaan naar de ozonlaag, luchtvervuiling, wolken en aerosolen. De data blijven beschikbaar via ESA.

De lange serie van windgegevens van de ERS scatterometer heeft in 2006 zijn vervolg gekregen met de EUMETSAT Advanced Scatterometer (ASCAT) op de eerste satelliet van het EUMETSAT Polar System (EPS). Deze is gebaseerd op de succesvolle ERS-variant en levert inmiddels de meest nauwkeurige satellietwindgegevens van het oceaanoppervlak ooit.

Na een levensweg van 3,8 miljard afgelegde kilometer is de kans te groot geworden dat ERS-2 stroom verliest en onbestuurbaar dreigt te worden. Met een serie motorontbrandingen wordt de kunstmaan geleidelijk uit zijn baan om de aarde gehaald. Binnen 25 jaar zal de satelliet opbranden in de atmosfeer.

Eerste uitgave: 07-07-11