Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


drinkwater in Nicaragua

Waterschappen dragen bij aan schoon drinkwater in Nicaragua

Rond de stad Matagalpa, in Nicaragua, was het rivierwater vervuild door afvalwater van de koffieplantages. Door een samenwerkingsproject met Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Waterschap De Dommel en Stichting LeAF, hebben 2900 mensen in deze regio nu weer toegang tot schoon drinkwater gekregen. Het afvalwater van de koffieplantages wordt gezuiverd, de energie die daarbij vrijkomt wordt gebruikt. Ook zijn er sanitaire voorzieningen gerealiseerd. Deze week zijn bestuurders van de beide waterschappen op locatie het resultaat van het vier jaar durende project gaan bekijken.

Altijd water, voor iedereen

Het samenwerkingsprogramma, `Agua para Todos, Agua para Siempre', dat de waterschappen en de stichting LeAF samen met de gemeente Matagalpa uitvoeren, richt zich op het verbeteren van het waterbeheer in twee stroomgebieden rondom de stad Matagalpa. Het programma is gefinancierd door Aqua4All en een Fonds van de Nederlandse WaterschapsBank. Het uiteindelijk doel is om de waterkwaliteit in de rivieren te verbeteren, zodat dit geschikt wordt als basis voor de drinkwatervoorziening van de stad.

Resultaten

In de vier jaar zijn al veel resultaten behaald: 2900 mensen hebben nu toegang tot schoon drinkwater, en er zijn sanitaire voorzieningen. Daarnaast zijn er voorzieningen voor het opvangen van grijswater (huishoudwater) aangelegd. Op zes koffieplantages is het afvalwater van de koffieteelt veel schoner. Er is een anaeroob zuiveringssysteem gebouwd, en zijn er aerobe nabehandeling-voorzieningen aangelegd. Tot slot is er een eenvoudig monitoringsysteem opgezet met een database om waterkwantiteit- en kwaliteitgegevens van zeven meetpunten in de stroomgebieden van de rivieren rond de stad vast te leggen. Medewerkers van de gemeente Matagalpa zijn getraind in het nemen van monsters en het verwerken van de data.

Bestuurders bij afronding

Deze week brengen dijkgraaf Patrick Poelmann van Hoogheemraadschap De Stichtste Rijnlanden en dagelijks bestuurslid Ben Besselink van Waterschap De Dommel een bezoek aan Matagalpa, om het samenwerkingsprogramma officieel af te sluiten. De bestuurders bezoeken een aantal drinkwatersystemen en afvalwaterbehandeling-systemen voor de koffieteelt. De bezoeken maken veel indruk op de bestuurders. Poelmann: "Na zo'n bezoek weet je waar je het voor doet: We hebben gekeken bij de mensen waar we het voor doen, we hebben daadwerkelijk gezien hoe ze leven. Hoe moeilijk de omstandigheden ook zijn waaronder ze leven, water is voor hen heel belangrijk, ze zijn er erg blij mee." Besselink: "Goed om in de praktijk te zien hoe er gewerkt wordt aan het halen van de millenniumdoelen. Zowel voor sanitatie als voor het verbeteren van de oppervlaktewaterkwaliteit zijn concrete doelen bereikt. Het is opvallend hoe positief de bevolking is: Water betekent voor deze mensen heel veel!"

Vervolg

De afsluiting betekent niet dat de samenwerking tussen de waterschappen en de stad Matagalpa is afgelopen. Inmiddels is er samen met Brabant Water, de Gemeente Tilburg en het drinkwaterbedrijf van Matagalpa, ENACAL, een start gemaakt met een nieuw samenwerkingsprogramma. Dit is, anders dan het programma dat nu afloopt, niet gebaseerd op eenzijdige financiële en technische ondersteuning vanuit Nederlandse partijen, maar veel meer op een gelijkwaardige samenwerkingsrelatie. Daarbij investeren alle partijen investeren in het ontwikkelen van projectvoorstellen en het vinden van financiering hiervoor. Ook voor dit programma is de focus: duurzaam waterbeheer en veiligstellen van de drinkwatervoorziening van Matagalpa in de toekomst.