Eten uit je eigen stad - Kennisbijeenkomst over Stadslandbouw


GroenLinks Amsterdam West organiseert Kennisbijeenkomst over Stadslandbouw

AMSTERDAM, 20110707 -- Stadslandbouw is in opkomst in Nederland. In juni werden in de gemeenteraad Amsterdam en de deelraad van Amsterdam West initiatieven behandeld om ruimte te geven aan Stadslandbouw en Buurtmoestuinen. Kortom; de hoogste tijd om dit onderwerp en de mogelijkheden van tuinieren en landbouw in de stad wat nader te onderzoeken.

Zoals de naam al doet vermoeden is Stadslandbouw het verbouwen van groente en fruit binnen de stad. Dit fenomeen is al enige tijd aan de gang in kleinschalige vorm in (volks)tuinen en op balkons. Wat nieuw is, is dat er steeds meer ruimte wordt gecreëerd binnen de stad voor grootschalige of kleinschalige stadslandbouw - voor bewoners en ondernemers - op plekken en manieren die niemand had verwacht.

UIT JE EIGEN STAD is één van de organisaties die zich bezighoudt met Stadslandbouw voor ondernemers. Bas de Groot: “Stadslandbouw onderscheidt zich van de klassieke landbouw doordat het bewust interacteert met de stad. Dat uit zich op de meest uiteenlopende manieren: van duurzame werkgelegenheid tot slim hergebruik van stadsafval, en van nieuwe gebruiksvormen van grond, gebouwen en daken tot intensieve samenwerking met afnemers. Het creëert plekken om te genieten van zelf geproduceerd eten, daar waar het verbouwd wordt.”

Eerder dit jaar verscheen een inspiratierapport over Buurtmoestuinen in Nieuw West. Mede-schrijver Eva Lems: “Dit rapport gaat in op de potentie van buurtmoestuinen om de leefbaarheid en sociale cohesie in het stadsdeel te vergroten. Waar liggen kansen en wat zijn uitdagingen?”

Kunstenares Natascha Hagenbeek is één van de Amsterdammers die als particulier aan de slag ging met Stadslandbouw. Zij startte onlangs met haar buren een gemeenschappelijke moestuin in de Landlustbuurt. “New Yorkers eten al lang samen uit hun ‘Community Gardens’, sociaal en economisch blijkt dit zeer succesvol.”

Met het onlangs aangenomen GroenLinks initiatiefvoorstel voor de tijdelijke invulling van braakliggende terreinen in Amsterdam is er nog meer ruimte ontstaan voor levendige plekken waar bewoners kunnen tuinieren. In het kader van deze ontwikkelingen organiseert GroenLinks Amsterdam West een Kennisbijeenkomst over Stadslandbouw.


Wat Kennisbijeenkomst Stadslandbouw,
Wie GroenLinks Amsterdam West, i.s.m.: Bas de Groot, Eva Lems, Tamira Combrink, Natascha Hagenbeek
Datum donderdag 21 juli 2011
Tijd 20:00-22:00
Locatie KunstEnhuis, Polonceaukade 26 (achteringang)
Toegang Gratis
Indien u meer informatie wenst, kijkt u dan op amsterdamwest.groenlinks.nl.





Ingezonden persbericht