Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
6 juli 2011

HOE KLEINE DANIËL DE OORLOG OVERLEEFDE...
AMSTERDAMSE ZUSSEN ONTMOETEN NA 68 JAAR ONDERDUIKKIND IN DOCUMENTAIRE 'JIJ BENT 'T'

De Amsterdamse zussen Rietje (89) en Riek (95) Kluver worden donderdag 7 juli onderscheiden door Yad Vashem. Dit eerbetoon komt hen toe door de inspanningen van Daniël Sajet (69), die als jongetje van anderhalf door de zusjes werd gered van deportatie naar Auschwitz. De zoon van Daniël, RTV Noord-Holland-verslaggever Doron Sajet, maakte de documentaire 'Jij Bent 't' over de zusjes Kluver en hun ontmoeting met zijn vader, 68 jaar na dato. Deze wordt op zaterdag 16 juli om 17:30 uur uitgezonden bij RTV Noord-Holland .

(Fotobijschrift: V.l.n.r. Daniël met zijn moeder Jetty, Rietje en Riek Kluver, Daniël Sajet)

Als baby van anderhalf jaar oud verbleef Daniël Sajet met zijn moeder Jetty een tijdje op het onderduikadres van de zusjes Kluver in Amsterdam. Toen zij uit veiligheid op een ander adres onderdoken, werden ze door de bewoonster verraden. De verrader kreeg er 15 gulden voor; Daniël en zijn moeder werden naar de Hollandsche Schouwburg gebracht om gedeporteerd te worden naar vernietigingskamp Auschwitz.

De kleine Daniël kwam terecht in de crèche tegenover de Schouwburg, die bestemd was voor Joodse baby's en peuters. Nog diezelfde avond lukte het één van de verzetsgroepen, die zoveel mogelijk kinderen uit de Schouwburg en de crèche probeerden te redden, om Daniël aan Rietje Kluver te geven. Rietje nam direct tram 9 en reed, met Daniël op schoot, naar huis. Een paar dagen later werd Daniël door een tante naar een veilig kindertehuis gebracht. Daniëls moeder kon niet meer worden gered, zij werd via Westerbork gedeporteerd naar Auschwitz en werd daar vermoord op 3 september 1943.

Daniël Sajet hoort dit het gehele oorlogsverhaal pas onlangs en realiseert zich dan wat Rietje en Riek voor hem hebben betekend. Daniël weet ervoor te zorgen dat de zusjes Kluver een Yad Vashem-onderscheiding krijgen. Die wordt toegekend aan niet-Joodse Nederlanders die hun leven riskeerden om Joden te redden tijdens de Holocaust. In 'Jij Bent 't' wordt het verhaal verteld van Rietje en Riek Kluver én dat van Daniël. Die stelde tijdens zijn ontmoeting met de zussen de vraag waarom ze hem hebben gered. Het antwoord van de zusters Kluver was: "Dat deed je gewoon!"

Meer informatie over de documentaire is hier te vinden.

'Jij Bent 't'
Zaterdag 16 juli om 17:30 uur bij RTV Noord-Holland
---

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht