Ingezonden persbericht


()

Persbericht

Laatste fase afzinken tunnel Amsterdam CS live te volgen

Speciale 3D-website toont live animatie van afzinken

Het tunneldeel dat op 31 mei werd ingevaren onder Amsterdam CS, is inmiddels toe aan de laatste fase van het afzinkproces. Nadat het 136 meter lange gevaarte de afgelopen maand in fases onder het station is getrokken, zal aannemerscombinatie Strukton/Van Oord op donderdag 7 juli het laatste stuk tot aan de wand van de stationshal overbruggen. Vervolgens wordt Priscilla, zoals ze gedoopt is, opgehangen aan het plafond van de jongste - tijdelijke - gracht van Amsterdam en daarmee op haar definitieve plek op 17 meter diepte gebracht. Deze operatie is live te volgen via een link op www.noordzuidlijn.amsterdam.nl

Invaren

Op 31 mei jl vertrok het element - 136 meter lang, 22 meter breed en 20.000 ton zwaar - uit de Suezhaven naar een speciaal in het IJ gebouwde sluis achter CS. Het element werd vervolgens onder grote belangstelling recht gedraaid en op zorgvuldige wijze in de kuip getrokken. Later werd de kuip dichtgemaakt, het waterpeil verlaagd en is het element gefaseerd onder het monumentale station getrokken.

3D-site

Via de link op www.noordzuidlijn.amsterdam.nl kunnen belangstellenden bij de geanimeerde weergave van de afzinklocatie en het element komen. Deze animatie van Strukton-dochter Geocon wordt op 7 juli gevoed met de actuele meetgegevens van de locatie. Daarnaast is het mogelijk live een blik te werpen in de commando-unit en zo het team te volgen tijdens het afzinkproces. Omdat tijdens dit proces een groot aantal bezoekers op de site wordt verwacht, is het aan te raden om de site tijdig te bezoeken en de benodigde plugin te installeren op de pc. De plugin is eenvoudig te benaderen via een button op de site. Het installeren neemt slechts enkele seconden in beslag.

Zand

Nadat de tunnel straks definitief is gefixeerd op de juiste plek, wordt er zand onder en naast aangebracht. Later dit jaar komt er ook zand boven de tunnel en kan vervolgens de aansluiting op de stationshal worden gerealiseerd.