Vastgoedfonds MEI-Real Estate N.V. gaat verder als closed-end fonds

Persbericht van Middle Europe Investments

Op 7 juli 2011 heeft een Bijzondere Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAvA) van MEI-Real Estate N.V. (MERE) plaatsgevonden. Het belangrijkste agendapunt was de toekomst van het fonds. De drie opties waren: omvormen naar closed-end beleggingsfonds, geleidelijke afbouw van de vastgoedportfolio en onmiddellijke liquidatie. De aandeelhouders hebben met meerderheid van stemmen besloten om MERE om te vormen naar een closed-end beleggingsfonds.

Wat betekent dit besluit? MERE zal het proces in gang zetten om de structuur te wijzigen van een open-end fonds naar een closed-end fonds. Het verschil tussen open-end en closed-end is dat de handel bij open-end via het fonds zelf plaatsvindt rondom de intrinsieke waarde. Bij closed-end beleggingsfondsen komt de koers tot stand via vraag en aanbod op de beurs. Deze koers kan daarbij afwijken van de intrinsieke waarde. Echter: een fonds kan niet zomaar omgevormd worden van open-end naar closed-end. Dit is gebonden aan regels. Een belangrijke regel is dat, voorafgaand aan het wijzigen van de structuur naar een closed-end status, beleggers de gelegenheid moeten krijgen om gedurende drie maanden hun aandelen aan te bieden bij het fonds.

Tegen welke koers kunnen beleggers in de driemaands periode hun aandelen aanbieden bij het fonds? In de BAvA is besloten dat beleggers die hiervoor kiezen worden afgerekend tegen een koers van EUR 6,70 per aandeel. Deze koers is gebaseerd op de prijs die tot stand zou komen bij onmiddellijke liquidatie van het fonds en de onderliggende waarden (te vergelijken met een gedwongen executieverkoop van een huis). Om te bepalen welke koers hierbij hoort heeft MERE DTZ Zadelhoff opdracht gegeven om te taxeren wat de opbrengst zou zijn als de gehele portefeuille op korte termijn te gelde gemaakt moet worden. Dit leidt tot een afwaardering van 30% ten opzicht van de meest recente taxatiewaarde. Bij het bepalen van de koers is naast de lagere taxatie ook rekening gehouden met het feit dat bankleningen moeten worden afgelost en liquidatie extra kosten zal veroorzaken. EUR 6,70 is dus de prijs waartegen beleggers gedurende de driemaands periode hun aandelen kunnen aanbieden.

De directie en de raad van commissarissen wijzen er nadrukkelijk op dat EUR 6,70 een prijs is bij liquidatie van MERE en aanzienlijk lager is dan de intrinsieke waarde. Waar de koers in de reguliere handel bij een closed-end structuur op uit zal komen, is niet bekend, maar de verwachting is dat deze ergens tussen de EUR 6,70 en de intrinsieke waarde (7 juli 2011: EUR 25,73) zal komen te liggen. De liquiditeitspositie van MERE is beperkt. Dat betekent dat onverhoopt groot aanbod van aandelen ertoe leidt dat MERE geforceerd onroerend goed zou moeten verkopen. Dit zou leiden tot waardeverlies voor zittende aandeelhouders. De directie vindt dit ongewenst. Daarom heeft zij een aantal investeerders bereid gevonden om het aanbod op te nemen. Zij hebben EUR 8 miljoen beschikbaar gesteld om in het uiterste geval alle uitstaande aandelen over te kunnen nemen.

Naar aanleiding van het besluit genomen in de BAvA, werkt MERE een voorstel uit om de statuten aan te passen zodat de open end structuur gewijzigd wordt in een closed-end structuur. Aan de hand hiervan zal zij een BAVA bijeenroepen. In die vergadering komt de voorgenomen statutenwijziging in stemming. Als de BAvA akkoord gaat met de statutenwijziging zal MERE, na drie maanden, worden voortgezet als een closed-end fonds.

MERE
MEI-Real Estate N.V. (MERE) is een vastgoedfonds waarvan de aandelen genoteerd zijn op NYSE Euronext Amsterdam. MERE belegt in achttien vastgoedobjecten in Tsjechië en in Slowakije.

De directie, MEI-Fondsenbeheer B.V.


Links:
http://www.mei.nl



Razende Robot Reporter