Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Kopstukken uit bedrijfsleven, wetenschap en overheid omarmen initiatief Hogeschool Rotterdam

Stuurgroep leidt missie 'Rotterdam Open Data'

Een stuurgroep van kopstukken uit het Rotterdamse bedrijfsleven, overheid, onderwijs en wetenschap geeft mede koers aan de voortgang en resultaten van 'Rotterdam Open Data'. Dit programma heeft tot doel gegevensbestanden van de lokale overheid toegankelijk te maken voor burgers en bedrijven. 'Open Data' stimuleert innovatie en creativiteit en daagt studenten, burgers en bedrijven uit tot actieve participatie. Met de aanstelling van de stuurgroep laat Rotterdam zien dat zij dit initiatief omarmt en het economische en maatschappelijke belang van Rotterdam Open Data erkent. Het programma - waaraan ook de Hogeschool Rotterdam meewerkt - sluit aan op de ambities van de Digitale Agenda van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie.

Rotterdam Open Data is een initiatief van Hogeschool Rotterdam, bedrijven in de Rotterdamse creatieve industrie en medewerkers van de gemeente Rotterdam. Rotterdam Open Data is synoniem aan het toegankelijk en inzichtelijk maken van informatie van, over en voor de stad Rotterdam. "Dit project en de resultaten tonen aan dat Rotterdam óók in het HBO-onderwijs onderdak biedt aan ontzettend veel ondernemend talent. Wat het onderwijs, de creatieve industrie en de overheid in dit programma hebben neergezet, is iets waar we als Rotterdam trots op kunnen zijn", aldus Korrie Louwes , wethouder Arbeidmarkt, Hoger Onderwijs, Innovatie en Participatie van de gemeente Rotterdam.

Informatie hergebruiken
De overheid - de gemeente Rotterdam is hierop geen uitzondering - beschikt over veel informatie die ook interessant is voor burgers en ondernemingen. Of het nu gaat om thema's als gezondheid, onderwijs en leefomgeving tot mobiliteit en infrastructuur. Dikwijls worden deze gegevens opgeslagen in moeilijk toegankelijke systemen waardoor zij niet beschikbaar zijn voor (her)gebruik of visualisatie. "Hiermee blijven veel kansen onbenut, want de technologie maakt het steeds beter mogelijk om data te verzamelen, delen, verbinden en (her)gebruiken", zegt Leon Gommans, manager Externe Betrekkingen van Hogeschool Rotterdam. "Deze informatie is een goudmijn voor de 'nieuwe economie'. Zo worden Open Data beschouwd als een stimulans voor sociale en economische innovatie. Vanuit deze overtuiging kwam het programma Rotterdam Open Data tot stand. Door het openen van databases stelt de overheid Rotterdamse burgers en bedrijven in staat nieuwe diensten, producten en visualisatie te ontwikkelen. He t biedt ruimte voor experiment en de mogelijkheid onderwijs en onderzoek te verbinden aan de stad."

Prominenten uit het bedrijfsleven
Het initiatief 'Rotterdam Open Data' ging in april 2010 van start en neemt nu vaste vorm aan met het instellen van de stuurgroep die het initiatief helpt de behaalde resultaten uit te bouwen en zichtbaar te maken. De stuurgroep bestaat uit vooraanstaande Rotterdammers uit het bedrijfsleven, onderzoek- en onderwijsveld en de overheid. Zij onderschrijven de potentie van 'Open Data' voor de stad Rotterdam en gaan zich hiervoor inzetten met inzet van ieders netwerk en specialisme. De stuurgroep geeft vorm en richting aan de doelstelling van 'Rotterdam Open Data' en organiseert, ondersteunt en/of adopteert Rotterdamse initiatieven op dit terrein.

Ervaringen met Open Data delen
In het kader van Open Data staat op woensdag 7 juli de eerste editie van de Open Data Ervaringen Conferentie (ODEC) op het programma. Ervaringen van nationale en internationale sprekers met Open Data staan centraal. Ook kunnen bezoekers 's middags deelnemen aan workshops over thema's als business, technologie, open overheid en informatie en maatschappij. Ter afsluiting presenteren tweehonderd studenten van het Instituut voor Communicatie, Media en Informatietechnologie van de Hogeschool Rotterdam de resultaten van een bijzonder project. Zij werkten een half jaar voor zeven Rotterdamse gemeentelijke diensten, ondersteund door zeven bedrijven uit de creatieve industrie. Tastbare resultaten zijn onder meer de Rotterdam Open Data Store (RODS), een database die open data bruikbaar ontsluit, en verschillende apps die leven en bewegen in de stad makkelijker maken, zoals de applicatie Bridgie en wegwerkzaamheden-ontwijk-app.

Kabinet omarmt 'Open Data'
Ook het Kabinet is overtuigd van het belang van het ontsluiten van Open Data. Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie maakte vorige week tijdens de presentatie van zijn Digitale Agenda bekend dat overheidsdata via een portal openbaar moeten worden gemaakt. Dit moet creatieve ondernemers in staat stellen de overheidsdata te (her)gebruiken voor nieuwe diensten of het verbeteren van bestaande bedrijfsactiviteiten. Het Kabinet hanteert het uitgangspunt dat alle gegevens vrij toegankelijk moeten zijn, tenzij een aanwijsbaar belang, zoals privacy, zich hiertegen verzet. Het kabinet komt dit jaar met een programma met als doel overheidsorganisaties te stimuleren alle bestanden die hiervoor in aanmerking komen via een Open Dataportaal te ontsluiten voor burgers en bedrijven.

Stuurgroep
De stuurgroep bestaat uit de volgende personen:

Korrie Louwes wethouder Arbeidsmarkt, Hoger Onderwijs, Innovatie en Participatie van de gemeente Rotterdam Leendert Bikker voorzitter Economic Development Board Rotterdam (EDBR) oprichter van bransoncompany Valerie Frissen Senior Strategist van TNO, hoogleraar Erasmus Universiteit en lid van het Topteam Creatieve Industrie Hans Abbink CEO van Almende, oprichter AND Software, Raad van Toezicht van de Stichting Zelforganisatie John Post CTO van IBM Benelux Gerard van Drielen lid College van Bestuur van de Hogeschool Rotterdam


- EINDE PERSBERICHT -

Over Hogeschool Rotterdam
Hogeschool Rotterdam is een toonaangevend kennisinstituut voor hoger beroepsonderwijs waar ruim 30.000 studenten bij zo'n 80 opleidingen uit diverse sectoren aan hun carrière werken. Hogeschool Rotterdam benut de kennis en ervaring van de beroepspraktijk uit de regio Rotterdam voor haar opleidingen en geeft die ook terug, via stages, afstuderen en praktijkprojecten.

Over Instituut voor Communicatie, Media en Informatietechnologie Het Instituut voor Communicatie, Media en Informatietechnologie (CMI) bestaat uit zes opleidingen: drie media- en communicatieopleidingen - Communication & Multimedia Design, Communicatie specialisatie Digitale Media, Mediatechnologie - en drie informaticaopleidingen: Informatica, Technische Informatica en Bedrijfskundige Informatica. Het project Emerging Media, met als thema Rotterdam Open Data, wordt uitgevoerd door tweedejaars studenten van de mediaopleidingen, waarbij het onderwijs samenwerkt met het lectoraat Human Centered ICT, verbonden aan het instituut, en professionele coaches van Rotterdamse bureaus.

Noot aan de redactie (