Universiteit van Tilburg

Persbericht 30 juni 2011

Niet technologie maar sociale competentie cruciaal voor open innovatie

Open innovatie, waarbij verschillende partners samen werken aan product- of dienstontwikkeling, vergt andere competenties, attitudes en persoonskenmerken dan traditionele innovatie. Niet langer is wat je weet doorslaggevend voor succes, maar wie je kent. Dat blijkt uit een grondige analyse van 137 open innovatie-projecten waarop Frans Stel op donderdag 7 juli promoveert aan Tilburg University.

Samenwerken om te innoveren vergroot het rendement van productontwikkeling, versnelt de introductie op de markt en verlaagt de ontwikkelingskosten. Open innovatie heeft ook nadelen en valkuilen: het gaat niet vanzelf. De bedrijfskundige Frans Stel onderzocht zowel organisatorische en relationele factoren die open innovatie faciliteren, als factoren die dat blokkeren.

De betrokkenheid van het management en vertrouwen in elkaar zijn noodzakelijke voorwaarden voor open innovatie, blijkt uit het onderzoek van Stel. Welke factoren daarnaast faciliteren of blokkeren hangt sterk af van het type prestatie (commercieel, technologisch of financieel), van de industrietak en van moment in het proces. Een goede overdracht van technologie heeft bijvoorbeeld een positief effect op de technologische prestatie, maar een negatief effect op de commerciële prestatie. Informaliteit ten aanzien van technische aspecten werkt goed in de maakindustrie, maar juist niet in de voedingsindustrie.

Connect & Develop
Om managers handvatten te bieden in de wirwar van prestatie-indicatoren, ontwikkelde Stel een diagnose- en management instrument voor open innovatie. In dit zogenaamde COINN denkmodel worden de typen prestaties (commercieel, technologisch of financieel) uitgewerkt voor het niveau van de organisatie, het team en het individu. Door de prestatie-indicatoren op elkaar af te stemmen kan een hoger rendement bereikt worden.

Belangrijke aanpassingen van het businessmodel voor open innovatie zijn volgens Stel een open mentaliteit, in zee durven gaan met mensen van buiten en meer aandacht voor sociale competenties in plaats van analytische.

Seminar Open innovatie
Voorafgaand aan de promotie van Frans Stel wordt vanaf 12.00 uur een seminar georganiseerd over open innovatie, met presentaties uit wetenschap en praktijk. Zie www.coinn.nl/seminar voor het programma.




Universiteit van Tilburg