Ingezonden persbericht


Persbericht
Amsterdam, 30 juni 2011

Een uniek beeld van bruisend Cairo in de tweede helft van de 20e eeuw in Becoming Van Leo: A Work in Progress

Op 7 juli opent de expositie Becoming Van Leo: A Work in Progress in de Prins Claus Fonds Galerie in Amsterdam. De tentoonstelling met foto's van de Armeense/Egyptische fotograaf en 2000 Prins Claus Laureaat Van Leo (1921-2002) geeft een uniek beeld van de kosmopolitische samenleving in Cairo in de tweede helft van de 20e eeuw. Katia Boyadjian, fotograaf en een nicht van Van Leo, en Zeina Arida en Karl Bassil van de Arab Image Foundation/ Mind the Gap in Beiroet openen de expositie.

Deze lente werd de wereld overspoeld met beelden van het Tahrir plein in Cairo waar de Egyptenaren streden tegen jaren van onderdrukking en censuur. De foto's van Van Leo laten ons een hele andere kant van Cairo zien in een andere, maar ook roerige tijd. In 1940 stroomde Cairo vol met soldaten uit het Britse Rijk en de geallieerde landen. Om de soldaten te vermaken kwamen artiesten, theatergezelschappen, muzikanten en cabaretdansers naar Cairo. Het grootse deel van de mensen wilde vergeten, in ieder geval voor even, dat de wereld in vuur en vlam stond. Van Leo fotografeerde hen en werd een van de meest prominente studiofotografen van zijn tijd.

Van Leo (Levon Boyadjian) werd geboren in Turkije en verhuisde met zijn Armeense familie in 1924 naar Egypte. Zijn vader veranderde de badkamer in een doka en vanuit het ouderlijk huis begonnen Van Leo en zijn broer Angelo in 1941 een fotostudio. Onder de eerste klanten waren de theateracteurs en cabaretdansers. Al snel volgden soldaten, strippers, journalisten, intellectuelen en filmsterren. Onder hen bevonden zich beroemde zangers als Farid al-Atrash, filmsterren zoals Omar Sharif en Rushdie Abaza en de iconische Egyptische auteur Taha Hussein. Naast de klassieke studioportretten waarin Van Leo zich gedurende jaren bleef ontwikkelen maakte Van Leo honderden zelfportretten die hun tijd ver vooruit waren.

De tentoonstelling Becoming Van Leo: A Work in Progress laat zowel de klassieke studioportretten als Van Leo's zelfportretten zien. Daarnaast is er een overzicht van studio-instrumenten, familie albums, boeken en persoonlijke brieven van Van Leo. De tentoonstelling is onderdeel van het Internationaal Kunstprogramma in Amsterdam van het Prins Claus Fonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst en is samengesteld door Negar Azimi en Karl Bassil van de Arab Image Foundation. Becoming Van Leo, A Work in Progress is tot 14 oktober 2011 te bezoeken in de Prins Claus Fonds Galerie, Herengracht 603 in Amsterdam. Lees het laatste nieuws over het Internationale Kunst programma op Facebook of volg ons op Twitter. www.internationalekunstinamsterdam.nl