Ingezonden persbericht


7 tot en met 10 juli 2011: Nationale Lathyrus Tentoonstelling

Lathyrus in vele kleuren te zien en te ruiken in De Tuinen van Appeltern

Lathyrus of pronkerwt is bij velen een zeer geliefde (snij)bloem. Vele kennen de bloem (of de geur) nog vanuit de tuin van hun grootouders. Er is de afgelopen jaren veel veranderd in de teeltwijze en deze mooie bloem is daarom weer een welgeziene plant in de tuin, maar ook op het balkon. De Nederlandse Lathyrus Vereniging wil met haar tentoonstelling in De Tuinen van Appeltern steeds meer mensen enthousiast maken voor de kweek van Lathyrus, zodat deze weer in alle tuinen of op balkon gezien kan worden. De Tuinen van Appeltern met meer dan 200 voorbeeldtuinen is een ideale locatie om te laten zien dat er ook oplossingen zijn om Lathyrus te kweken in kleine tuinen en het groeiproces in kweekbakken of potten te tonen. Lathyrus odoratus
Het merendeel van de tentoongestelde Lathyrus odoratus behoort tot de zogenaamde Spencer groep. Dit zijn Lathyrus die door hun stevige lange stelen en geur populair zijn als snijbloem. Lathyrus is er in meer dan 130 variëteiten in de kleuren wit tot donkerpaars, egaal van kleur, tweekleurig en met geaderde bloemen. Daarnaast groeit het assortiment van geurende Lathyrus voor in de border of bloempot, zodat deze ook bruikbaar is voor op balkon. Tijdens de tentoonstelling zullen enkele noviteiten te bewonderen zijn. Tot slot kennen we voor in de tuin ook nog de Lathyrus latifolius, de meerjarige variëteit, welke meer bloemen per steel geeft maar niet geurend is. De witte, roze en rode variëteiten zullen door de amateurkwekers aangeboden worden voor de tentoonstelling.

Lathyrus keuring
Bij het kweken van Lathyrus gaat het om de bloemgrootte, een stevige, lange steel en natuurlijk om de geur. De op naam ingezonden Lathyrus wordt op deze kenmerken gekeurd door de Vaste Keurings Commissie (VKC) uit Roelofarendsveen. Naast een groep van individuele amateurkwekers uit heel Nederland zullen ook weer alle bekende inzenders als de tuinlieden van Paleis Soestdijk en volkstuinvereniging "Ons Genot" uit Utrecht aanwezig zijn in Appeltern. Ook dit jaar verwacht de Vereniging weer een aantal nieuwe inzenders te verwelkomen.

Lathyrus show
Vanaf het moment dat u de entree heeft gepasseerd komt u vele arrangementen tegen met Lathyrussen. In het park, maar ook bij een aantal parkfaciliteiten kunt u de Lathyrus bewonderen. In april 2011 zijn er door de tuinlieden ongeveer 400 Lathyrus planten geplant. Tijdens de tentoonstelling zijn leden van de Nederlandse Lathyrusverenging aanwezig om uitleg te geven over hoe bezoekers zelf Lathyrus van goede kwaliteit kunnen kweken. En wilt u het zelf proberen de zaden van diverse variëteiten die tijdens de show zijn te zien kunt u aanschaffen. Samen met een teeltbeschrijving "De teelt van Lathyrus odoratus" moet dit zeker lukken.

Noot voor de redactie:
Het tuininspiratiepark in Appeltern is iedere dag geopend van 1 maart tot en met 27 november van 10.00 uur tot 18.00 uur. Ook op zon- en feestdagen. In maart, oktober en november tot 17.00 uur. De Tuinen van Appeltern is rolstoeltoegankelijk en honden zijn toegestaan, mits aangelijnd. De toegangsprijs is E11,50. Kinderen van 6 t/m 12 jaar krijgen 50% korting en 65-plussers krijgen E2,- korting. Bezoekadres: De Tuinen van Appeltern, Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern. Kijk voor meer informatie op www.appeltern.nl De Nederlandse Lathyrus Vereniging kunt u bezoeken op internet via www.lathyrus-vereniging.nl



Ingezonden persbericht