Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Kansen voor monumentale Wierschuur Wieringen

Alkmaar 4 juli 2011 - Createdd in Noord-Holland realiseert inspirerende bijeenkomsten rond herbestemming van leegstaande monumenten in Noord-Holland. Kennis van zaken, de betrokkenheid van de gemeenschap en de samenhang van het monument met zijn omgeving zijn belangrijke succesfactoren. Op de expertmeeting van donderdag 7 juli wordt de herbestemming van de Wierschuur in Wieringen gekoppeld aan haar cultuurhistorische waarden en het natuurlandschap van de Wierdijk. In eerdere bijeenkomsten spraken deskundigen over de herbestemming van het Joods Werkdorp in Slootdorp tot museum en een toekomst voor de Martinuskerk in Schellinkhout als hotel-restaurant.

Wierschuur en Wierdijk
De monumentale waarde van de Wierschuur is niet los te zien van het fenomeen Wierdijk uit de 12e eeuw, toen men dijken bouwde van gestapeld wier rond houten palen. De Wierschuur deed dienst als opslagplaats voor het gewonnen wier. In de 16e eeuw maakten een rampzalige stormvloed, houtworm en paalrot een eind aan de Wierdijken en stapte men over op steentalud. Door de beschermde ligging is de Wieringer Wierdijk als enige in zijn soort bewaard gebleven en sinds 1986 een provinciaal monument. De enige overgebleven Wierschuur aan de Stroeerdijk no. 1 vertelt het verhaal van de bijzondere geschiedenis van het Wieringerlandschap.

Programma
Tijdens de expertmeeting op 7 juli licht initiatiefnemer en raadslid van de gemeente Wieringen Elbert Volkers zijn ideeën toe en worden de mogelijkheden van een expositie- of atelierruimte, een kampeerboerderij en een verkooppunt van streekproducten besproken. Het is van belang bewoners en ondernemers te betrekken bij het onderzoek naar de juiste herbestemming. Daarom kan het publiek in het weekend van 27 en 28 augustus kennis maken met de uitkomsten van de expertmeeting en deelnemen aan wandel- en tekenactiviteiten rond de Wierdijk en -schuur. Meer informatie over het weekendprogramma en de Dag van de Herbestemming op 9 september is te vinden op www.herbestemming-nh.nl.

Created in Noord-Holland zoekt in opdracht van de provincie Noord-Holland en in samenwerking met Cultureel Erfgoed Noord-Holland nieuwe bestemmingen vooor karakteristieke gebouwen. De provincie Noord-Holland wil haar rijke culturele erfgoed, waaronder monumenten, behouden en toegankelijk maken. Het draagt bij aan de aantrekkelijkheid van de omgeving voor bewoners, bezoekers en ondernemers en geeft een gebied een eigen identiteit. Monumenten een nieuwe bestemming geven voorkomt leegstand. De provincie Noord-Holland stimuleert herbestemming. Niet alleen in financiële zin, maar ook door omwoners, gemeenten en ontwikkelaars bij elkaar te brengen