Unie van Waterschappen

Dinsdag, 5. Juli 2011

Stedelijk waterbeheer van gemeente naar waterschap

Op 7 juli ondertekenen Johan Andela, wethouder Water en Milieu van de gemeente Almelo, en watergraaf Stefan Kuks van waterschap Regge en Dinkel een intentieovereenkomst voor de overdracht van het stedelijk waterbeheer van de gemeente Almelo aan het waterschap.

Tot nu toe is de gemeente verantwoordelijk voor het beheer van het stedelijk water en is het waterschap verantwoordelijk voor het beheer van het water in het buitengebied. Het waterschap wil meer zichtbaar zijn voor de burgers in de stad, die ook belasting aan het waterschap betalen.

Investeringen en ontwikkelingen

Door overdracht van het stedelijk waterbeheer kunnen investeringen ter verbetering van het stedelijk watersysteem beter worden afgestemd op investeringen voor het watersysteem in het buitengebied. Ook kan beter worden ingespeeld op ontwikkelingen in de landelijke en Europese wetgeving op het gebied van water en waterhuishouding.

Onderhoudskosten voor het waterschap

De onderhoudskosten die nu voor rekening komen van de gemeente, worden straks gedragen door het waterschap. De overdracht bestaat slechts uit beheers- en onderhoudstaken. Voor de overdracht van stedelijk waterbeheer komen wateren in aanmerking die een regulerende functie voor het watersysteem hebben.

Bron: Waterschap Regge en Dinkel