Persbericht

Raet en Equens werken samen aan overgang SEPA

Amersfoort - Utrecht, 7 juli 2011 - Raet, IT-dienstverlener op het gebied van HR en payroll, en transactieverwerker Equens SE beginnen een samenwerking voor een snelle en efficiente overgang naar de Europese betaalzone (SEPA). Beide bedrijven starten een pilot om een soepele doorloop van overboekingsopdrachten volgens SEPA-normen te testen.

De pilot dient als voorbeeld om ervoor te zorgen dat Nederlandse bedrijven vóór de geplande einddata klaar zijn voor het aanleveren en verwerken van de nieuwe Europese betaalproducten. Beide bedrijven signaleren dat organisaties onvoldoende activiteiten ontplooien om tijdig klaar te zijn voor de invoering van het Europese betalingsverkeer.

Door de invoering van de Europese betaalproducten verandert de hele technische afhandeling van een betaling, door bijvoorbeeld het gebruik van nieuwe bestandsformaten, interfaces en BIC/IBAN-codes. De nationale betaalproducten als 'overboeking' en 'incasso' worden vervangen door SEPA Credit Transfer (SCT) en SEPA Direct Debit (SDD). Voor SCT (onder meer voor salarisbetalingen) geldt als invoerdatum 1 februari 2013, voor SDD geldt 1 februari 2014.

Als marktleider verzorgt Raet in Nederland voor ruim 12.500 organisaties maandelijks de salaris- en pensioen betalingen voor meer dan 2 miljoen mensen. Kenmerkend voor deze dienstverlening is de hoge mate van betrouwbaarheid, snelheid en efficiency van de huidige betalingen. Dit komt mede doordat een dienstverlener als Raet momenteel maar één bestand aan Equens hoeft aan te leveren, ongeacht het aantal banken die de transacties verwerken. Daarnaast verloopt de aanlevering van betalingen via één interface en één veilige verbinding.

Uitgangspunt voor de pilot is om juist deze kenmerken ook bij de migratie naar de Europese betaalzone te behouden, en, waar mogelijk, nog te verbeteren. De samenwerking betekent dat salarisbetalingen en pensioenuitkeringen niet alleen binnen Nederland, maar binnen heel Europa snel, efficiënt en betrouwbaar afgehandeld kunnen worden. Daarnaast kunnen buitenlandse vestigingen van bedrijven - in tegenstelling tot de huidige situatie - betalingen ook direct bij Equens aanleveren. Een centrale en directe aanlevering levert bedrijven daardoor jaarlijks een substantiële kostbesparing op.

Cees van den Heijkant, CEO van Raet: "Als organisatie zijn we al geruime tijd bezig onze systemen voor te bereiden op het Europese betalingsverkeer volgens de SEPA-normen. Hierdoor zijn we nu al in de gelegenheid met Equens de betalingsuitwisseling volgens de nieuwe Europese betalingsnormen in pilot te testen."

Directievoorzitter Michael Steinbach van Equens: "Wij zijn bijzonder blij om, via deze pilot met Raet, samen te werken aan een efficiënte overgang naar de Europese betaalzone. Hiermee stelt Raet een duidelijk voorbeeld voor andere grote Nederlandse bedrijven". Vanuit Equens hebben we deze overgang aangegrepen om onze huidige technische oplossing, Directe Aanlevering, in Nederland uit te breiden naar Europa door - samen met banken - Corporate Payment Services aan te bieden. Het wordt voor bedrijven en organisaties daardoor heel eenvoudig om via één kanaal SEPA-betalingen vanuit andere landen te ontvangen en te versturen."