Ingezonden persbericht


Persbericht
Grontmij aangewezen voor grootste op stro gebaseerde warmtekrachtcentrale in Duitsland

De Bilt, 7 juli 2011 ­ Grontmij is door BEKW Bioenergiekraftwerk Emsland GmbH & Co aangewezen als project consultant voor het ontwerp en de constructie van wat de grootste op stro gebaseerde warmtekrachtcentrale van Duitsland zal worden. De totale investeringssom van BEKW bedraagt 56 miljoen. De bouwwerkzaamheden beginnen in augustus en de ingebruikname van de centrale staat voor 2012 gepland. De centrale komt te staan in Emlichheim (Noord-Duitsland). Vanwege het innovatieve karakter wordt het project financieel ondersteund door de federale overheid. Het is voor het eerst dat in Duitsland het potentieel aan biomassa van stro op een dergelijke grote schaal zal worden toegepast. Het voor de centrale benodigde stro ­ tot 75.000 ton per jaar ­ is afkomstig van regionale graanbedrijven. Voor meer dan 93% van de benodigde hoeveelheid zijn al leveringscontracten gesloten met lokale landbouwers.

Ina Brandes, Managing Director Grontmij Duitsland: `Ik ben erg trots op het feit dat Grontmij deel uitmaakt van dit unieke project. Het onderstreept ook duidelijk de sterke positie van Grontmij's business line Water & Energy in de dynamische sector van bio-energie in Duitsland.'

De energiecentrale is een klimaatvriendelijke oplossing. Het zal jaarlijks ongeveer 90.000 ton aan CO2- equivalenten helpen reduceren. Met de in de centrale gebruikte primaire energie zal een inputoutput verhouding van 90% worden gerealiseerd. Een nabijgelegen zetmeelfabriek gaat gebruik maken van zowel de proceswarmte als de hoge-temperatuur-stoom. De energiecentrale zal 49,8 MW thermische energie gaan leveren. Via een lokaal verwarmingsnet zal de gemeente Emlichheim worden voorzien van klimaatvriendelijke warmte. Daarnaast zal ongeveer 9 MW aan het openbare elektriciteitsnet worden geleverd.