Ingezonden persbericht


Persbericht

Hattem, 7 juli 2011

42.000,- euro aan uitkeringsfraude opgespoord

De gemeente Hattem heeft het afgelopen half jaar E 17.000,- aan uitkeringsfraude opgespoord. Daarnaast is wegens het niet betalen van een openstaande vordering van E 25.000,- beslag gelegd op een bedrijfsbus.

Bijstand
Van een samenwonend stel is een bedrag van ruim E 15.000,- aan ten onrechte verstrekte bijstand teruggevorderd. Mevrouw ontving een uitkering als alleenstaand ouder. Na onderzoek door de Sociale Recherche is gebleken dat zij samenwoonde met een partner met inkomsten. Zij zijn beiden aansprakelijk voor de terugvordering. Hij beschikt over vermogen in de vorm van onroerend goed. Om te voorkomen dat dit vermogen wordt vervreemd en niet wordt aangewend om de vordering te voldoen, is door de gemeente beslag gelegd op een pand van belanghebbende. Wanneer de vordering niet wordt betaald, wordt overgegaan tot executoriale verkoop van het pand.

Zwarte Markt
Van een Hattemer is een bedrag van bijna E 2.000,- aan ten onrechte verstrekte bijstand teruggevorderd. De terugvordering is ontstaan door het niet opgeven van inkomsten. De man gaf aan elke zaterdag op de Zwarte Markt in Beverwijk werkzaam te zijn. Uit onderzoek van de Sociale Recherche bleek dat hij daar al enige tijd op zaterdag én zondag werkzaam was. De te weinig gekorte inkomsten zijn teruggevorderd. Daarnaast wordt bij de berekening van de uitkering nu rekening gehouden met meer inkomsten.

Verzwijgen van inkomsten
Een echtpaar verzweeg inkomsten tijdens de uitkeringsperiode van bijstand. Het echtpaar kreeg ten onrechte ruim E 25.000,- aan bijstand. Dit bedrag werd van de twee teruggevorderd. Zij zijn tegen dit besluit in bezwaar en beroep gegaan; beiden zijn ongegrond verklaard. Het echtpaar is toen met de noorderzon vertrokken; lange tijd was hun verblijfplaats onbekend. Sinds enige tijd wonen zij weer in Hattem en zijn gewezen op de openstaande vordering. Aangezien zij niet meewerken aan de betaling van de vordering is beslag gelegd op de bedrijfsbus.

Noot van de redactie,

Ingezonden persbericht